Путин: Европейците чувстват вина пред имигрантите

„Европейския опит в момента не е най-добрият, виждате какво се случва там – имигрант изнасилил дете в една европейска държава. Съдът го оправдал по две причини: той не говорил добре езика на приемащата страна и не разбрал, че момчето, а е било момче, възразило”, коментира руският президент Владимир Путин при среща с представители на народността лезгин по време на заседание на Съвета за междуетнически отношения в Астрахан.

 

„Това е резултат от размиването на традиционните ценности.  Дори не знам как да го обясня. Те чувстват вина пред тези имигранти,” посочи Путин. „За общество, което не може да защити своите деца днес, няма бъдеще утре”, подчерта той.

Путин сравни европейския и руския опит в интеграцията на различни националности.

„Ние имаме хилядолетна история на формирането на многонационална държава. Нашият опит е доста по-дълбок. Ние също имаме много проблеми, но опитът ни е много по-голям, отколкото в много други страни”, смята президентът на Русия.

Той вероятно се позовава на случая с 10-годишно момче, което бе нападнато от иракски имигрант в Австрия през декември. Присъдата за изнасилване бе отменена наскоро от австрийския върховен съд. Все пак нападателят остава в затвора и ще бъде съден отново за сексуално нападение.

Източник: Вести.бг