Путин: Евразийският съюз е открит и за други страни на изток и на запад

Евразийският икономически съюз е открит и за други страни, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, при откриването на срещата на върха на съюза в Москва.

„Евразийският съюз е открит за работа с всички наши съседи рамките на ОНД, както и за нашите партньори на изток и на запад“, каза той при откриването на лидерската среща, като съобщи, че на нея е бил подписан договорът за присъединяване на Киргизстан към ЕАИС.

Путин отбеляза, че участието на Армения, която подписа подобен договор по-рано, и на Киргизстан в съюза ще способства за развитието на тези страни. Руският държавен глава отбеляза, че „евразийската интеграция се изгражда на основата на взаимната изгода, взаимното уважение и взаимното съобразяване с мненията на участниците“. Той напомни, че участниците в този съюз имат еднакви права и еднакви задължения, като са представени в неговите ръководни структури.

„Предстои ни да направим още немалко, за да се превърне Евразийският съюз в мощен център за икономически ръст“, отбеляза Путин.

Президентите на Русия, Беларус и Казахстан – Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев, се събраха в Москва на заседание на Висшия евразийски икономически съвет, в което участват и лидерите на страните, присъединяващи се към обединението – държавният глава на Армения Серж Саркисян и на Киргизстан Алмазбек Атамбаев. Тази среща е финална преди да започне на функционира Евразийският икономически съюз от 1 януари 2015 г./ БТА