Владимил Путин награждава генерал Александър Дворников със "Златна звезда на Герой на Русия"

Владимил Путин награждава генерал Александър Дворников със "Златна звезда на Герой на Русия"

Путин дава зелена светлина на „сирийските генерали”

Публикувано от:

„Истинската цена на офицера и генерала може да бъде определена само в хода на въоръжената борба. Добрите администратори и стопани не винаги така добре се проявяват и бойното поле” – заяви преди половин година началникът на руския Генерален щаб генерал Валерий Герасимов по време на лекция. Тогава той увери офицерите, че преминалите през сирийската кампания военнослужещи ще получат в армията приоритет при придвижване по служебната стълбица.

Генерал Герасимов удържа на думата си, пише “Газета.ру. Сега във Военната академия на Генщаба очакват назначаване като нов началник генерал-полковник Александър Галкин, преди това командвал войските в Южния военен окръг,

Сегашният началник на Академията генерал-лейтенант Сергей Кураленко (56) от февруари 2016 г. ръководеше новооткритите координационни центрове по примирие на враждуващите страни, базиран в авиобазата Хмеймим. Преди това служил като представител на Русия в Международния информационен център в Багдад, а някога започнал службата си в групата съветски войски в ГДР.

  Генерал Александър Галкин (59) е преминал през всички основни длъжности, командващ армия в Сибирския военен окръг, после възглавявал Южния военен окръг (Северо-Кавказкия военен окръг) и не случайно е награден с медала „За возвращение Крыма”, включен е в санкционните списъци на ЕС с обвинението, че ръководеният от него щаб на ЮВО ръководел въоръжения конфликт в Донбас.

 В планираните размествания на генералите се забелязват две тенденции: назначаване на висши постове на офицери и генерали с богат боен опит от Сирия, второ, подмладяване на ръководството на руската армия: главнокомандващият Сухопътни войски генерал-полковник Олег Салюков ще навърши 63 г., главнокомандващият ВМФ адмирал Владимир Корольов – също 63 г.

  Още преди година генерал-полковник Александър Дворников, след като ръководи руската операция в Сирия, бе назначен за командващ на неспокойния Южен военен окръг заради придобития опит в Сирия, който може да му потрябва.

БЛИЦ се изкушава да припомни, че този подход не стана правило в кадровото изграждане на Българската армия. Покойният вече генерал Нейко Ненов, командвал балканските Многонационални мирни сили и Многонационалната дивизия в Кабул, беше съзнателно продължително удържан в кадровия растеж. Сегашният командир на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов на 40 г. командваше третия ни батальон в Ирак (2004) и въпреки отличните оценки на съюзниците ни едва през 2016 г. оглави Сухопътни войски.

Истината е, че ръководството на МО и на армията ни нямаше необходимата кадрова визия и изпращаше като командири на бойни мисии в чужбина офицери, които после не развиваше ускорено при показани отлични качества на бойното поле, а издигаше генерали, които ходеха често в служебни командировки на Запад.  

Източник:  БЛИЦ