Путин: В Русия тази година са разкрити над 230 чужди агенти

Руският президент Владимир Путин отбеляза повишената активност на чуждите спецслужби в Русия.

„Ограничаване на концентрацията и мобилизирането се изисква от контраразузнавателните подразделения. Активността на чуждите специални служби в Русия нараства. Така, само по линия на контраразузнаването през тази година са разкрити повече от 230 кадрови сътрудници и агенти на чужди спецслужби”, заяви Владимир Путин на тържествената вечер, посветена на Деня на служителите от органите за сигурност, предаде РИА Новости.

Руският държавен глава подчерта също, че най-сериозно внимание трябва да се обърне върху охраняването на държавните граници.

„Широк кръг от задачи стои пред Службата  за външно разузнаване, преди всичко в сферата на прогнозирането и анализа от потенциални рискове и заплахи, както и в оценката на характера и вероятното развитие на ключовите международни събития”, заяви Путин.

Той отбеляза също и напрегнатата работа на сътрудниците от Федералната служба за отбрана (ФСО) най-вече при осигуряването на безопасността на участниците и гостите на зимната Олимпиада и Параолимпиада в Сочи.

Руският президент призова служителите на органите за сигурност да повишат ефективността в борбата с тероризма и екстремизма.

„През тази година, благодарение на вашите решителни действия бяха предотвратени 60 терористични престъпления, 8 от които – терористични актове. Пресечена бе дейността на 46 терористични и екстремистки групи”, каза той.

Путин отбеляза, че все по-често се чуват заявления, че Русия „е длъжна да си плати за независимата позиция, за това, че поддържаме съотечествениците в Крим, Севостапол, понякота просто, защото съществуваме.

„Очевидно е, че да ни сплаши, да сдържа и изолира Русия няма да успее никой. Никога не се е получавало и никога няма да се получи. При това ние трябва да сме готови да преминем през определени трудности и винаги да даваме адекватен отговор на всяка заплаха за суверенитета, стабилността и единството на нашата общност”.