Путин: В моментите на криза в ценообразуването на енергоресурсите превес има политиката

Руският президент Владимир Путин заяви, че в моментите на криза възниква усещането, че в ценообразуването превес има политиката, предаде ТАСС.

Руският лидер изрази тази позиция в интервю за китайски медии в навечерието на своята визита в Поднебесната империя. Според него, на цената на петрола може да се е отразила и световната политика. „При това политическият компонент в цените на петрола продължава да присъства. Освен това, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването на енергийните ресурси превес има именно политиката“, каза руският президент.

Като друг негативен фактор, оказващ влияние на цените, Путин определи отсъствието на точна пряка връзка между физическите пазари на петрол и финансовите площадки, на които се провежда търговията.

„Разбира се, че обективната причина за спада на световните цени на петрола стана забавянето темповете на растежа на икономиката, тоест и на енергийното потребление в цяла редица от страни. Освен това, както стратегическите, така и търговските запаси от петрол в развитите страни се намира на равнище на исторически максимум. Влияние оказват и иновациите в технологиите за добив на петрол, които доведоха до появата на нови обеми въглеводороди на регионалните пазари“, каза Путин.

Руският държавен глава също отбеляза, че в момента на петролния пазар съществува възможност за спекулативни действия. И, като резултат, се появяват „манипулирания на цените в зависимост от нечии интереси“. Президентът добави, че за минимизиране на негативните последствия от падането цената на петрола се предприемат комплексни мерки. „Те предвиждат продължаване диверсификацията на структурата и източниците на ръст на руската икономика, както намаляване на прекомерната зависимост от европейския пазар за въглеводороди, включително и за сметка увеличаване на износа на петрол за страните от азиатско-тихоокеанския регион. Междувременно възнамеряваме да оптимизираме бюджетните разходи, кредитно-паричната и данъчната политики“, каза Путин.

Цените на петрола завършиха със спад в четвъртък, натиснати от покачването на курса на долара и страховете за търсенето след прогнозите, оценявани като тревожни от Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщи АФП. Барел лeк суров петрол (WTI) с доставка декември отстъпи надолу със 77 цента до 77,91 долара на Нюйоркската борса (New York Mercantile Exchange -Nymex). Дванайсетте страни членки на ОПЕК се събират на 27 ноември във Виена, Австрия, за да разискват квотите, които разпределят 30-те милиона барела дневно, непроменяни от края на 2011 г.

От началото на 2014 година WTI поевтиня с 22%, а сорта Brent — с 25%.

Руският президент заяви още, че Русия и Китай са постигнали принципно съгласие за откриването на коридор за доставки на газ, предаде ТАСС. „Ние имаме принципно взаимно разбиране по въпроса за откриването на западен коридор за доставки на газ. Много технически и търговски параметри на този проект вече са съгласувани и служат за добра основа за постигането на окончателни споразумения”, заяви Путин.

Русия и Китай са заинтересовани в укрепването за световната стабилност и развитието на широко сътрудничество опирайки се ма международното право и централната роля на ООН, заяви Владимир Путин, предаде ТАСС. „Ние сме против връщането на идеологическото противопоставяне в световните дела и решително осъждаме всички опити да бъде фалшифицирана историята на Втората световна война”, заяви Путин.

Президентът на Русия напомни, че в годините на войната СССР и Китай са били съюзници и рамо до рамо са се борили против общ враг. „Нашите страни с чест издържаха суровите изпитания и поеха основната тежест на съпротивата срещу агресора”, добави Путин.