Путин: Въпреки всички трудности Русия и Австрия продължават да бъдат надеждни партньори

Въпреки всички трудности Русия и Австрия си остават надеждни партньори. Това заяви в сряда руският президент Владимир Путин след среща с австрийския си колега Хайнц Фишер, предаде ТАСС.

Руският президент отбеляза, че проведената среща е била „откровена, конструктивна и много задълбочена“. „Ние с удовлетворение отбелязахме, че въпреки всички известни трудности в момента, нашите страни продължават да бъдат надеждни партньори“, каза Путин.

Руският държавен глава заяви, че по време на разговора е обсъдил с колегата си широк кръг от въпроси, свързани с двустранното сътрудничество между страните. Той още веднъж отбеляза, че стокообменът между Русия и Австрия през изминалата година е намалял с почти една четвърт, което в значителна степен е свързано с кризисните явления в глобалната икономика и понижаването на световните цени на енергоносителите. Негативно влияние са оказали и въведените от Евросъюза санкции срещу Русия, както и ответните мерки от страна на Москва, добави Путин.

С цел по-ефективното разрешаване на възникващите проблеми страните са се договорили да активизират работата на Руско-австрийската комисия за търговия и икономическо сътрудничество, последното заседание на която се състоя през февруари тази година, каза още руският президент.

Путин изрази надежда и на широкото сътрудничество на предприемаческите кръгове на Руско-австрийския делови съвет и тристранния бизнес-форум на Русия, Австрия и Беларус.

„Приветстваме стремежа на инвеститорите от Австрия да работят по-активно в Русия. Австрийският бизнес е инвестирал в страната ни 8 млрд. долара“, каза руският президент. Руските инвестиции в икономиката на Австрия надвишават 22 млрд. долара, заяви още той, като подчерта, че по този показател Русия заема четвърто място на австрийския пазар.

Русия и Австрия са настроени за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката, отбелязва още Путин. „Настроени сме за увеличаване на сътрудничеството в областта на енергетиката“, каза руският президент. Той припомни, че през 2018 г. се навършват 50 години от началото на доставките на газ от СССР в Австрия, „която бе нашият първи западноевропейски партньор в тази сфера“. Общо през тези години в Австрия са доставени над 190 млрд. кубически метра газ и през цялото това време „Русия е надежден доставчик на енергоносители“, отбеляза Путин.

Държавният глава припомни постигнатото миналата година споразумение между „Газпром“ и концерна OMV за участие в реализирането на проекта „Северен поток -2“, както и за сключването на споразумението за съвместно разработване на Уренгойското нефтогазово находище. Той припомни, че на 1 април компаниите подписаха редица нови документи, включително и за доставката на петрол, както и споразумение за научно-техническо сътрудничество. „Още един знаков проект е създаването с участието на „Газпром“ на подземно газохранилище в Австрия, второто по обем в Европа“, каза Путин.

Руският лидер отбеляза, че мащабните терористични атентати са още един сигнал за обединяване на усилията в борбата с това зло.

„Неотдавнашните атентати в Брюксел, Париж и след това в Лахор за пореден път станаха жестоко потвърждение на необходимостта от обединяване на усилията на цялата световна общност в борбата срещу тероризма“, подчерта Путин.

„Решаването на проблема с екстремизма е важно условие за устойчивото политическо регулиране на кризата в Сирия и прекратяването на наплива от бежанци от Близкия изток в Европа, – подчерта руският президент. – Хората трябва да имат възможността да се върнат в домовете си“.

Говорейки за ситуацията в Украйна, Путин отбеляза, че за разрешаването на украинската криза е необходимо последователно и изцяло да се изпълнят Минските споразумения.

„За пореден път ще подчертая, че за разрешаването на кризата в тази страна е необходимо последователното и цялостно изпълняване на Минските споразумения от 12 февруари 2015 г.“, заяви той.