Путин влезе в топ-50 на най-влиятелните хора според Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин влезе в класацията на най-влиятелните хора в света според Bloomberg. Той зае 30-то място в списъка. За това съобщи в четвъртък (22 септември) Газета.ru. На първо място е новият министър-председател на Великобритания Тереза Мей, второ място си поделиха кандидатите за президенти на САЩ Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. На четвърто място е председателят на КНР Си Дзинпин, а на пето е основателят на интернет компанията Amazon Джеф Безос.

„Разбира се, Путин е в изолация, а руската икономика стана неработоспособна за американските и европейските инвеститори в резултат на присъединяването на Крим и продължителния въоръжен конфликт в Източна Украйна“, смятат от Bloomberg.

Но самият Путин, според агенцията, не показва, че се вълнува от ефекта на санкциите и низките цени на петрола.

„В интервю за Bloomberg той заяви за значителни инвестиции в сектора на нефт и газ, както и за това, че Русия разполага с достатъчно злато и валутни резерви. Затова светът иска да види по-нататъшните действия на президента на Русия, опасявайки се от икономическа и финансова нестабилност, която той може да предизвика на нефтените пазари, в граничните държави от Източна Европа, в Близкия Изток и може би дори по време на президентските избори в САЩ“, се казва в съобщението.