„Пусть всегда будет солнце“ – 2019 в Ямбол на 19 май

Шестият областен кръг на фестивала се проведе в Ямбол в салона на Държавен куклен театър  на 19 май т.г. от 10:00 ч.

Участваха общо 150 деца и ученици от общините Ямбол, Елхово и  Стралджа.

овечето от участниците се изявиха  за поредна година в жанровете поезия и песен, изпълнени на руски език и се представиха много по-добре и с по-сложни стихове, песни и по-интересни танци.

Всяка година ямболските деца и ученици печелят първи места на националния кръг на фестивала в различните жанрове и възрастови групи.

Областният кръг и организацията на цялото представяне на класираните участници във всички етапи се финансира от председателя на Движение „Русофили“ Ямбол – инж. Стоян Проданов. Според него, всичко това е положително и дава възможност на децата да изявят таланта си на истинска сцена. Възпитава се у тях желание да се състезават и да се развиват в областта на изкуството, да популяризират руския език и литература, също и да се приобщава младото поколение към богатството на руската култура и изучаването на руския език.

Жури с председател Мария Градешлиева, директор на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел и членове преподавателите по руски език Николина Георгиева и Гергана Чирпанлиева, както и експертът по сценично майсторство Жана Николова оцениха участниците съответно по жанрове в различните възрастови групи. Отличените на първо място продължават участието си на зонален етап, който тази година се провежда на 8 юни в гр. Стара Загора.

Най –добрите изпълнители на руска песен, поезия и танц от цяла България по традиция се поканват от организаторите да участват в програмата на Националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир Копринка, община Казанлък в началото на месец септември тази година.

Магдалена Георгиева