Пусть всегда будет солнце в Габрово

На 20 април се проведе Областният кръг на фестивала за руска поезия, песен и танц. Тази година участието на децата и учениците от детските градини и учебни заведения на Областта бе посветено на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и първото Учредително събрание. Емоционално откриване и тази година направиха  учениците на НАГ с ръководител Владилена Катевска, които с текст и снимки показаха на присъстващите в залата историческия път на България в създаването на една от най-демократичните за времето си конституции в Европа, участието на нашите именити възрожденци, активно участвали в нейното изработване и първото Учредително събрание.

Фестивалът бе реализиран под патронажа на Кмета на Общината г-жа Таня Христова и активното партньорство на служителите от Общината. Поради неотложни ангажименти в поздравителният й адрес се отправят адмирации към преподавателите и хората, които подкрепят и насърчават това вълнуващо начинание, пожелавайки достойно представяне и в следващите два кръга.

Да уважат празника и подкрепят участниците скъп гост на фестивала тази година бе и консулът на Русе господин А. Громов, който отправи пожелание към участниците да следват мечтите си, да бъдат целеустремени и креативни. И тази година ни гостува г-жа Росица Младенова, представител на НДРусофили – София. В телеграмата на господин Н.Малинов се отправя лична благодарност към Общината, към отговорното отношение на РУО и вдъхновения труд на педагогическите кадри, които активно участват в организирането и провеждането на фестивала. Неговото пожелание към младите хора е свободно и с радост да изявяват своите знания и умения и никога да не угасва интересът им към красотата и богатството на руската култура.

Тазгодишното издание на фестивала се характеризира с по-активно участие на учениците от горната степен – VІІІ-ХІІ клас на голяма част от средните професионални и средни гимназии с отлично участие на техните възпитаници, част от които се представиха на професионално ниво. Компетентното жури в състав с председател Валя Маринова – ръководител на представителния танцов състав „Сивек“, Цветомир Цанков – известен габровски изпълнител на поп и джаз музика, възпитаник на НМК “П.Владигеров“ и Светлана Петкова – дългогодишен аранжор и ръководител на състави по художествена самодейност, рускиня от Севлиево бяха жури, които имаха не леката задача да оценят и класират участниците. Многообразно и пъстро присъствие от близо 300 участника от 12 детски градини, 9 начални и основни училища и 6 профилирани и професионални учебни заведения.

В това отношение адмирации заслужават възпитаниците на ПМГ „Ив. Гюзелев“ Калоян Ботев с ръководител Пламен Пеев, Иван Иванов с ръководител Пламен Ризов, на СУ “В.Левски“ – Севлиево с ръководители Евгения Пенчева, Росица Станева и Галина Рачева, НАГ – с ръководител МаазатЧаринова, ПГМЕТ – Севлиево с ръководител Наташа Колева, ПГИ – Дряново с ръководител Стефка Стоянова и мн.други. Голяма част от техните изпълнения бяха посветени на гениите на руското слово, на които тази година отбелязваме и кръгли годишнини – Ал.С.Пушкин  , баснописеца Ив. Крилов и   А. Ахматова. Артистично и с вдъхновение те рецитираха техни произведения.

Похвално е и участието на най-малките – децата от детските градини. И тази година сред тях имаше дечица на три години, които се срамуваха, но въпреки притеснението ни показаха, че за изкуството няма възраст и че в бъдеще трябва да продължи нашата работа за развитието на талантите им. Впечатляващо бе изпълнението на ДГ “Младост“, Габрово, на ДГ „Мики Маус“ – Габрово ДГ “Калина“ – Трявна, на ДГ “Явор“ – Габрово, ДГ “Радост“ и ДГ “Слънце“ – Севлиево.

И тази година едновременно на територията на Областта и в България се провеждахаи други национални мероприятия с участие на учениците от Областта. В последния момент отпаднаха, пренасочвайки участието си в тях не само индивидуални изпълнители, но и състави. Но всички трябва да се гордеем,че те представят Габровските общини достойно.

За следващият зонален етап журито класирана първо място в трите раздела деца и ученици, които представиха не само умения на изпълнителско майсторство, но интересен дизайн на постановките, аранжировка при външния вид и преди всичко ниво при използване на руски език. Журито демонстрира и педагогически подход и останалите участници поделиха второто и трето място като признание за положения труд и мотивация да продължат да развиват интерес към богатата руската култура.

Олга Галенова