Псаки: САЩ са готови да отменят санкциите срещу Русия

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки коментира позицията на френския президент Франсоа Оланд като заяви, че изказването му за готовността от снемането на санкциите по отношение на Русия не противоречи на възгледите на Белия дом.

„Такава бе и нашата позиция от самото начало, както и на нашите съюзници“, потвърди Псаки, цитирана от телевизия „Звезда“.

От друга страна представителят на Държавния департамент благодари на ЕС за това, че е запазил санкциите и заяви, че САЩ към момента не виждат необходимите промени в действията на Москва, поради което ще продължат досегашната си политика.

По-рано Франсоа Оланд в интервю за радио France Inter заяви позиция за отмяна на санкциите срещу Русия. Френският президент разказа, че международните санкции трябва да бъдат снети в случай на достигане на прогрес в разрешаването на украинската криза.

Оланд заяви, че възлага големи надежди на преговорния процес, насрочен за 15 януари в столицата на Казахстан.

Срещата с участието на Владимир Путин, Петро Порошенко, Франсоа Оланд и Ангела Меркел в Астана ще се проведе на 15 януари. Преговорите в „нормандски формат“ между президентите на Русия, Украйна, Франция и канцлерът на Германия ще се състоят при условие, че в зоната на конфликта в Донбас започне реалното изпълнение на мирния протокол.