„Пряка линия с Владимир Путин“ – ключови изказвания на руския президент

Вчера, 14 април, се проведе традиционното ежегодно общуване на руския президент Владимир Путин с гражданите на Руската федерация във формата „Пряка линия“. Предаването бе излъчено точно в 12:00 ч. пряко от Гостини двор в Москва и продължи 3 часа и 40 минути. За това време руският президент успя да отговори на близо 80 въпроса.

Според данни на кол центъра, приемащ обажданията на руските граждани седмица преди предаването, въпросите към руския президент непосредствено преди началото на „Пряка линия“ са били над два милиона. Обажданията, sms-те, видео обръщенията и преките включвания продължиха и след старта на предаването.

Първите въпроси, които бяха зададени в студиото засягаха темите за пътищата и пътното строителство, ръста на цените на продуктите, пазара на лекарства, данъците, социалната инфраструктура и състоянието на икономиката.

За руската икономика

Основният проблем в руската икономика, според руския президент, се състои в това как да се гарантира приток на инвестиции, да се осигури търсене и да се увеличат доходите на населението.

„Днешните дискусии са съсредоточени върху друго, – каза той. – Най-важното е как да се осигури приток на инвестиции, да се повиши ефективността и как да де осигури търсенето, тоест да се увеличат доходите на населението“.

„Главното е не да се напечатат пари, главното е да се промени структурата на икономиката“, каза той.

„Износът на високотехнологични продукти също се увеличава в сравнение с износа на природни ресурси“, заяви още Путин.

Ситуацията в руската икономика засега не се е подобрила, но се наблюдава положителна тенденция, счита руският президент. Той поясни, че дефицитът в бюджета е минимален, дори по-нисък от планираното – 2,4%. За първи път през февруари е регистриран ръст в промишленото производство.

Путин подчерта, че ако страната харчи резервните си фондове, както през миналата година, и не ги възстановява, то парите ще стигнат за четири години. Той поясни, че международните резерви на Русия са се върнали на нивата от началото на 2014 г.

По думите му, през следващата година се очаква ръст на БВП с 1,4 %.

За външната политика на Русия

Следваха въпроси, отнасящи се външната политика на Русия. Путин е убеден, че Русия не се е озовала и няма да се озове във вражески кръг.

„Ние не сме се оказали и няма да се озовем във вражески кръг, – заяви той по време на предаването „Пряка линия“. – Това е напълно изключено“.

Интересен момент бе, когато в хода на предаването 12-годишно момиченце зададе на руския президент следния въпрос: „Кого бихте спасили първо, ако потъват Ердоган, Обама и Порошенко?“.

„Ако някой е решил да потъва, няма да може да бъде спасен. Но ние сме готови да протегнем приятелска ръка на всеки политик, стига той да поиска това“, отговори руският президент.

Той подчерта, че счита Турция за приятел, а турският народ за приятелски, но съществуват проблеми с някои турски политици, чието поведение е неадекватно. „Ние смятаме Турция за свой приятел, а турският народ за приятелски за нас народ, с който безусловно ще градим най-добри дорбосъседски отношения, – заяви той. – Ние имаме проблеми с някои политически дейци, поведението на които считаме за неадекватно и реагираме на това по съответния начин”.

За Сирия и борбата с тероризма

Следващите въпроси засягаха темата за Сирия и борбата с тероризма. Путин предупреди, че ако не се води борба с тероризма, то „забранената в Русия „Ислямска държава“ отново може да се усили“.

„Опасност винаги съществува, ако не се обърне необходимото внимание на борбата с тероризма. Ние виждаме, че от тази опасност, от тази зараза, страдат много страни по света: и Близкият изток, и Азия, и САЩ, и европейските страни. За Русия не говоря, ние знаем какво е това, претърпявали сме големи загуби в борбата с тероризма. И заплахата от това продължава“, заяви Путин.

Руският президент подчерта, че мирът в Сирия ще настъпи не в резултат на военни действия, а чрез мирни преговори.

„Разчитаме на това, че не въоръжените сили ще доведат до умиротворяване, а политическият процес. Трябва да се договорят, да седнат всички на масата за преговори, да се приеме конституция, въз основа на която да се проведат избори и по този начин да се излезе от кризата“, заяви той.

За ситуацията в Нагорни Карабах

На въпрос за ситуацията в Нагорни Карабах, руският президент заяви, че Русия е заинтересована в разрешаването на конфликта, тъй като поддържа приятелски отношения както с Армения, така и с Азербайджан.

„Много чувствителна тема и съм длъжен да действам внимателно по лекарския принцип „Не вреди!“. Конфликтът е стар и ще търсим дългосрочно решение, изгодно за двете страни. Търсенето на компромис ще става изключително по политически път – в двустранен план и в рамките на международното сътрудничество. Русия наистина е заинтересована в уреждането на въпроса, каквото и да ви казват, за да работим пълноценно с Армения и Азербайджан. В Русия живеят милиони арменци и азербайджанци, които, слава Богу, в личен план имат добри отношения“, каза Путин.

За сътрудничеството със САЩ

Руският президент Владимир Путин предлага САЩ да не действат по отношение на Русия от позицията на силата и имперските амбиции. „Ако те изхождат от идеята за своята изключителност, това ще означава, че те ще претендират винаги за специално положение, за специални права. Това е гносеологична, както казват някои специалисти, грешка, – заяви Путин по време на „Пряка линия“. – Проблемите трябва да се погледнат в тяхната основа и да се действа не от позицията на силата и диктата, не от позицията на имперските амбиции, а да се действа с уважение към всички партньори“. „Без всичко това е невъзможно да се изградят съвременни демократични международни отношения“, убеден е той.

Отговаряйки на въпрос, кой от американските кандидати за президент е по-лош за Русия, Путин отбеляза, че „работата дори не е в конкретните хора“. По думите му най-важното е ръководството на САЩ да не изхожда от тези фалшиви предпоставки.

 „Ние сме имали в нашата история на двустранните отношения моменти, когато сме си сътрудничили много тясно помежду си и сме постигали добри резултати на национално и международно равнище“, подчерта той.

Путин счита, че Русия си сътрудничи добре със САЩ по редица въпроси, включително и в областта на борбата с тероризма, както и в Сирия.

„И днес съществуват примери за подобно ефективно сътрудничество между РФ и САЩ, – заяви той. – То се отнася до въпросите за неразпространението на оръжие за масово унищожение, борбата с тероризма, решаването, да кажем, на иранската ядрена програма, химическото оръжие в Сирия и борбата с тероризма“.

За личния живот и бившата съпруга Людмила

Руският президент Владимир Путин заяви, че в личния му живот всичко е наред, което се отнася и за личния живот на бившата му съпруга Людмила. Така държавният глава отговори на въпрос, зададен от руска гражданка по време на „Пряка линия“.

По време на предаването Александра Козлова от Гатчина заяви, че „наскоро е прочела във вестниците, че Людмила Александровна се е омъжила“ и се поинтересува кога Путин „ще представи пред всички първата дама на страната“.

„Знаете ли, ние се виждаме понякога с Людмила Александровна. Не често, но се срещаме. Ние имаме много добри отношения, може би, дори по-добри, отколкото по-рано. Знам, че при нея всичко е наред. Какво пишат вестниците, е друга тема, но тя е доволна от живота си и всичко е наред. Аз също съм доволен, при мен също всичко е наред“, разказа Путин.

Хората избират депутатите в парламента или президента за това те да работят и личният живот тук не е важна тема, подчерта руският лидер.

За отношенията с Турция

Руският президент заяви, че счита Турция за свой приятел, а турският народ за приятелски. Въпреки това обаче, съществуват проблеми с някои турски политици, подчерта Путин в хода на „Пряка линия“.

Днес в Турция на практика се води гражданска война и властите в страната не толкова се борят с радикалите, колкото сътрудничат с тях, подчерта руският президент.

Отговаряйки на въпрос за сроковете за подновяване на полетите до Египет и чартърите до Турция, той каза, че съответните решения за взети от съображения за сигурността на туристите. Путин отбеляза, че Кайро се бори с екстремистите на Синайския полуостров, където редовно има терористични атаки.

„Що се отнася до Турция. Тук виждаме аналогична картина. Но, според нас, днешното ръководство на Турция не толкова се бори с радикалите, колкото сътрудничи с тях“, каза Путин.

За Украйна и Минските споразумения

Руският президент упрекна Украйна в това, че не изпълнява Минските споразумения. Той изброи редица стъпки, сред които и промените в Конституцията, които Киев не изпълнява. „Не ние трябва да правим това“, посочи Путин.

На Русия й е нужна стабилна и просперираща Украйна, заяви руският президент по време на „Пряка линия“.

„Ние сме заинтересовани от това Украйна да се изправи на крака“, подчерта той.

Руският президент предлага на Запада по-активно да работи с Киев за изпълняването на Минските споразумения, а не да „говори едно и също“, упреквайки Москва.

Путин заяви, че „не мисли нищо“ за новото правителство в Украйна, което бе сформирано днес.

„Какво мога да мисля? Не го познавам, нито състава и приоритетите му, нито какво планира да прави“, отговори той на съответния въпрос в предаването „Пряка линия“.

Руският президент добави, че се надява новото украинско правителство да си направи изводи и да действа прагматично.

За санкциите

Продоволственото ембарго по отношение на западните страни ще се запази, докато действат санкциите на Запада срещу Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин в пряк ефир.

„Не смятам, че нашите партньори скоро ще отменят ограниченията срещу страната ни. И даже, въпреки че Минските споразумение за Югоизточна Украйна се изпълняват зле не по наша вина, а по вина, убеден съм, че вече всички го разбират, на украинските власти. Но за западните страни е невъзможно да признаят, че са попаднали в безизходица. Затова ще държат рестрикциите, а това означава, че и ние ще продължим съответните ограничения за достъп на техни стоки от продоволствената група на нашия пазар“, каза Путин.

За „Панамските документи“

Путин заяви, че авторите на „Панамските досиета“ само хвърлят сянка на съмнение. „Информацията е достоверна и то толкова, че изглежда е готвена от юристи, а не от журналисти. Те само хвърлят сянка на съмнение – дали част от парите не попадат в администрацията и лично на президента“, отвърна Путин. След това той се впусна в дълго обяснение за това колко уникални и скъпи са музикалните инструменти, които е купувал приятелят му Ролдугин и как той вече подготвя прехвърлянето им на държавата, защото се вкарал в дългове заради тях.

По повод авторите на разследванията за Панама и офшорните сметки и компании президентът каза: „Знаем че там има сътрудници на американските официални институции. Първи написаха „Зюддойче цайтунг“, а те са част от медиен холдинг, собственост на банка „Голдман Сакс“. Навсякъде си личат следите на поръчителите и не очакваме от тях разкаяние. Колкото наближават изборите (през есента в Русия предстоят парламентарни избори – бел.ред.), толкова повече ще има такива атаки. Въпросът не е в разкритията, а в страната за която са те.“

Путин пренесе темата в рамките на отношението към Русия като цяло. „Ако говорят с нас с уважение, с търсене на компромис, то ние винаги ще намерим решение, устройващо и нас, и нашите партньори. С Русия трябва да се работи като с равнопоставен. Това е правилният отговор“ на историята с Панама“, заключи той.

За признанието на Обама за Либия

Руският президент Владимир Путин отдаде дължимото на американския си колега Барак Обама за това, че призна за погрешните си решения в Либия. Молбата да коментира думите на Обама постъпи към руския лидер сред въпросите, зададени по време на „Пряка линия“.

„Първо, това за пореден път потвърждава, че действащият президент на САЩ е порядъчен човек“, каза Путин. „Правилно е и е много добре, че моят колега има смелостта да направи подобно изявление. Не всички могат да го направят“, отбеляза руският държавен глава.

В същото време той заяви, че Русия разчита на успешния резултат от съвместната работа със САЩ за разрешаването на кризата в Сирия, където американската администрация едва не е повторила отново грешките, допуснати в Либия.

„Лошото е, че тази поредица от грешки продължава. Та нали те едва не допуснаха същата тази грешка и в Сирия. Още не е известно как ще приключи всичко“, каза руският президент.

Путин завърши предаването „Пряка линия“ като прочете пожелание от екрана в студиото, изпратено от „Баба Зина“. „Предполагам, че тази жена желае здраве не само на всички присъстващи в тази зала, но и на всички граждани на Руската федерация“, каза руският президент на финала на тазгодишната „Пряка линия“.