Проф. Иванов: България е в клинична демографска смърт

Апокалипсисът в България няма да настъпи, той вече е настъпил. България е в клинична демографска смърт. България изчезва. Това заяви директорът на Демографския институт към Българската академия на наука и изкуства (БАНИ) проф. Петър Иванов , който казва, че бие камбаната от дълго време за демографския проблем в България, но нещата, за които говори не се приемали.

По думите му пред БНТ още преди 4 години в Брюксел имало конференция за демографските проблеми на ЕС и там бил изнесен доклад „България след българите“ от комисаря по регионалното развитие. Тоест отдавна се мисли какво ще стане в България, когато българският етнос изчезне.

„Според  изследване на БАН трябвало да се увеличи раждаемостта. Не става дума само за раждаемост, която наистина пада – от 183 000 през 1952 г. до 60 000 през 2015 г. , т.е. три пъти намалява. Смъртността също е най-висока в България – на първо място в света и се нарежда до страни като Чад, Гвинея Бисау, Афганистан, изпреварихме Лесото. И отрицателният порираст е най-голям в света“, посочи професорът.

Той посочи и миграцията като компонент на демографската смърт, освен ниската раждаемост и високата смъртност.

„От двайсетте страни в света, които най-бързо намаляват и изчезват, 19 са бивши соцдържави. Това не е случайно. Има някакъв фактор, който действа в тази посока. Това се наблюдава и сред страните с най-много самоубийства, начело с Литва, Унгария и т.н.“, посочи Иванов.

Данните на НСИ сочат, че самоубийствата са към 600-700 на година, но това не отговаря на истината. Много са и опитите са самоубийство, като съотношението на самоубийствата към опитите е 1 към 3, казва още професорът.

„На всеки 4 часа в България един човек се самоубива, като тук влизат и самоубийствата по пътищата, защото ако човек знае, че последствията са смъртоносни, той е самоубиец“, посочи проф. Иванов.

Той коментира и въпроса за българския генофонд. „През 40-те години, след 9 септември, по данни на американски учени избитите от комунистическия режим са 330 000 души. Това са 6%  от населението на  България и то носители на добрия генофинд на страната – професори, учени, предприемачи“.

Проф. Иванов посочи още, че НСИ крие броя на циганите в България, който нараства. „НСИ казва, че те са 300 000 и намалявали. Истината е, че циганите се увеличават 2 пъти на всеки 20 години. През 1934 г. те са 80 000, а сега са 1,5 млн. души“.

„Българският етнос изчезва, изчезват хората със сини очи. Те са били 17,65% през 1934 г., а сега са 12 на сто. Няма да има руси хора, освен блондинки“, каза професорът и посочи кой ще заеме мястото на изчезващата българска нация.

„Първата хипотеза, според Йоханес Хан, комисаря по регионално развитие на ЕС, е че 10 млн. европейци трябва да дойдат да живеят в България. БАН предлага да бъдат вкарани емигранти, включитедлно от Азия и Африка. Третата аспирация е на Турция, която отдавна иска да завземе не само Родопския край. На четвърто място са големите братя Русия и САЩ, като последните се ориентират към циганския етнос, който ще преобладава след време“.

„България е празно място и може да стане циганска държава, Бъдещето на тази земя не принадлежи на етническите България“, пророкува песимистично ученият.