Проф. Божидар Димитров: Книгата „Неразгаданите мистерии на България“ на руския автор Андрей Кудин превърна българската история в бестселър

Проф. Божидар Димитров: Книгата „Неразгаданите мистерии на България“ на руския автор Андрей Кудин превърна българската история в бестселър

Публикувано от:

По българските книжарници вече може да се намери вторият том на книгата „Неразгаданите мистерии на България“, написана от руския учен Андрей Кудин. Това каза проф. Божидар Димитров, съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей. “Две седмици след отпечатването ѝ тя вече е една от най- продаваните книги у нас”, заяви проф. Димитров. По думите му известна верига книжарници я поставят на първо място по продажби в раздел „Нехудожествена литература“. “В същото време по книжарниците се харчи като топъл хляб и петият тираж на първия том. Руското издание на книгата жъне успех и в Русия – многохилядният ѝ тираж е изчерпан отдавна”, добави той.

Според проф. Божидар Димитров е важно да се знае, че тази набираща популярност книга твърдо защитава българските национални тези. “Последният руски автор, който компетентно и успешно е правил това, бе покойният голям учен, Дмитрий Лихачов”, каза още проф. Димитров. По думите му книгата на руския автор, която е посветена по чувствителни теми на българската история, вероятно се харесва толкова много на уважавания български читател заради факта, че Андрей Кудин обича и познава България повече от мнозина българи. “Читателят усеща тези неща. А може би помага обстоятелството, че авторът е руснак? За разлика от нас той гледа дистанцирано на ред исторически събития, свързани с България, анализира ги безпристрастно и прави обективни коментари. Именно в този подход се вижда добрата страна на ракурса отстрани върху българската история”, каза проф. Божидар Димитров. Според него авторът нерядко дава различни версии на вече утвърдени исторически тези и по този начин индиректно спори с наши и чужди авторитети (в това число и с автора на тези редове). “Богословската академия, която Андрей Кудин е завършил, му дава възможност да представя свои не само оригинални, но и задълбочени версии за редица догадки в българската история, по които все още се спори.

Защо траките винаги са подкрепяли Троя? Участвали ли са българи в армията на Ахил? Как така в родното място на Александър Македонски още говорят български език? Колко е струвало въвеждането на българската азбука? Къде е софийският дворец на Константин Велики? Как умира император Балдуин? Прост свинар ли е бил Ивайло или висш военен аристократ? Как Боянският зограф е изпреварил великият художник Джото от Флоренция? Защо фанатизирани мюсюлмани строят църкви и манастири? Кой манастир в Странджа променя православието? Как един български митрополит успя да обедини Руската църква? Защо Бисмарк остави Варна в границите на България? Как така убити германски войници в Крим изплуваха на къмпинг „Градина”? Защо Александър Стамболийски изгони белогвардейците от България? Относно кирилицата, авторът подчертава решаващата роля на княз Борис I, защото утвърждаването на азбуката изисква материален ресурс, какъвто притежава само една държавна власт. Андрей Кудин пише, че нямаме основание да се съмняваме в думите на историка Теофилакт, който заявява, че азбуката е създадена от Климент Охридски. Това са само част от въпросите, на които Андрей Кудин предлага свои компетентни версии. Убеден съм, че и вторият том на „Неразгаданите мистерии на България“, събрал неговите изследвания върху редица спорни въпроси в българската история, които той нарича „мистерии“, ще претърпи не едно и две издания”, добави проф. Димитров. По думите му това е прекрасно, защото книгата – особено руското ѝ издание, е полезна за България. “И може би е добре хората, които управляват България, да я прочетат, защото този руски автор се явява най- добрият български посланик и популяризатор”, каза още проф. Божидар Димитров.

Източник: ИА Фокус