Протойерей Всеволод Чаплин: Благодарение на Патриарх Кирил, Руската църква се превърна в една от най-големите религиозни сили в света

За последните пет години от интронизацията на Патриарх Кирил, Руската Православна Църква закрепи позициите си и днес се превръща в една от водещите религиозни сили в света, смята председателят на Синодалния отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото, протойерей Всеволод Чаплин, съобщи „Православие.ру“.

„За мен тези пет години означават заявка за това, че Руската Православна Църква става една от водещите религиозни сили в света. Ние не сме тясно национална Църква. Не сме Църква, свързана само с една държава или дори само с един континент, нито с една етническа култура. Нашата Църква има какво да каже на света. Тя има позиция относно ключовите въпроси за устройството между народите, както и устройството на националното и световното стопанство, структурата на  живота на обществото, определянето на мястото на религията в обществените процеси, моралното измерение на всичко съществуващо в света“, подчерта отец Всеволод.

Той отбеляза, че Патриарх Кирил има уникален за нашата цивилизация жизнен опит: „Убеден съм, че с такъв мислещ и деен човек, в лицето на Предстоятеля на Руската Православна Църква, ние можем смело да заявим, че нашата Църква може и трябва да стане една от най-религиозните организации в света, които определят неговия облик и бъдещето му.“

Напомняме, че интронизацията на Патриарх Кирил се състоя на 1 февруари 2009 година в храма „Христос Спасител“ в Москва..