Принудиха ветераните в Харков да се откажат от Георгиевските ленти на 9 май

Бившата първа столица на съветска Украйна – Харков, най-големият рускоезичен град на границата с Русия, се готви за празнуването на Деня на Победата. Местните власти, взимайки под внимание новото законодателство на Украйна за забрана на съветската символика, забраниха на ветераните в града да носят Георгиевски ленти, символизиращи победата над фашизма.

Маршът на ветераните-победители по улиците на Харков ще премине без знамена и Георгиевски ленти, но под зоркия поглед на доброволческите батальони, изпратени на 9 май от зоната на силовата операция в Новорусия. Такова е решението на харковския областен съвет. Депутатите буквално по минути разграфиха празника с цел да бъде гарантирана сигурността. По-рано киевската хунта възнамеряваше изобщо да забрани честването на 9 май, но украинските ветерани успяха да си извоюват отбелязването на празника.

Украинският президент Петро Порошенко макар и да не отмени празника на 9 май, въведе алтернативен празник, отговарящ на западната риторика – Ден на скръбта и примирението. Честването му е предвидено за 8 май, като той има за цел обедини всички участници във Великата Отечествена война.

По замисъла на киевските власти, на този ден ветераните трябва да подадат ръка на привържениците на ОУН-УБА (Организация на украинските националисти – Украинска бунтовническа армия, воювала на територията на бившия ССР на страната на хитлеристите), които Върховната рада призна за борци за независимостта на страната, а след това вече помирени, заедно да посрещнат 9 май.

Защитниците на Харков официално предупредиха: участието на празника с Георгиевски ленти и друга комунистическа символика е забранено.

Украинските медии съобщават, че през тази година комунистическата партия на Украйна е планирала да устрои в Харков Марш на победителите, по време на който внуци и правнуци на участвалите във войната да преминат по центъра на града с портрети на своите предци. Местните власти обаче не са съгласували маршрут за комунистите, които украинският парламент официално приравни към нацистите и забрани пропагандата на идеологията им на територията на цяла Украйна.

За да „не нарушат спокойствието на гражданите“ „злостните нарушители на реда“ с портретите на своите роднини-ветерани, ще бъде осигурена засилена охрана на празничните мероприятия за Деня на Победата, ще бъдат увеличени патрулите на полицията, както и на военните и участниците в доброволческите батальони, командировани от Донбас в Харков.

„В момента ние разглеждаме въпроса за привличането в празничните дни на допълнителен личен състав от другите региони, в частност от Централна и Западна Украйна“, съобщи началникът на МВР в Харковска област Анатолий Дмитриев.

В същото време местните власти впрегнаха всички сили към изпълняването на друго решение на Радата – изчистването на градската архитектура от символите на съветската епоха. През миналите почивни дни от арката на завод „Турбоатом“ почти изчезнаха съветските стенописи, прославящи работниците. А „забранената“ табела „Русия“ в най-близко бъдеще ще напусне фасадата на едноименното кино.