Приказна прогноза

Приказна прогноза

Публикувано от:

В руското интернет пространство се появи приказна метеорологична служба, съобщи „Гласът на Русия”. Тя ще дава прогноза за времето в градовете, където са се родили или са живели героите от руския фолклор.

Нестандартната метеорологична служба е част от проекта „Приказната карта на Русия”, която стартира през ноември 2010 г. Благодарение на тази прогноза за времето на картата на Русия можем да разберем кой приказен персонаж от руския фолклор къде е живял.

Скоро със специалната метеорологична служба ще може да разберем и какво е времето в родината на Дядо Мраз. Това е руският „колега” на американския Санта Клаус. Според „Приказната карта на Русия” той живее в град Великий Устюг в северозападната част на Русия, където се намира неговата резиденция, която може да посети всеки желаещ.

Приказната метеорологична служба ще показва прогнозата на времето в над 30 региона в Русия, като ще можем да разберем какво ще бъде то през следващото денонощие и след седмица. Метеорологичната служба ще дава информация за температурата на въздуха, очакваните валежи и атмосферното налягане. При това регионите ще се обозначават не с обикновените имена, а според името на персонажите от руския народен епос, които са живели или родени там. Прогнозата пък ще бъде представена в духа на приказките и билините.

„Приказната карта на Русия” е създадена по идея на московчанина Алексей Козловски. Той е убеден, че приказните персонажи ще помогнат на регионите да развият вътрешния туризъм. Обикновено инициативата да се даде на населеното място името на родината на някой приказен герой идва от местните власти или жителите. Преди да „заселят” персонажа, историците и филолозите старателно изучават приказките и ако връзката му с един или друг регион се потвърди, приказният герой получава дом.

На „Приказната карта на Русия” са отбелязани около 30 региона, където живеят почти 50 приказни персонажа.