Приеха закон за задължително полагане на клетва при получаване на руско гражданство

Приеха закон за задължително полагане на клетва при получаване на руско гражданство

Публикувано от:

Държавната дума прие днес окончателно закон за задължително полагане на клетва при получаване на руско гражданство. Актът предвижда освен това от руско гражданство да бъдат лишавани осъдените за тероризъм и екстремизъм, предаде БТА и 24 часа.

Новият акт задължава получаващите руско гражданство лично да полагат клетва, като се задължават по-специално да спазват конституцията и законодателството на федерацията. Документът съдържа и нейния текст. Редът за полагане на клетвата ще се определя от президента на Русия.

Законопроектът премахва и пречките за получаване на руско гражданство от украинци, по-специално необходимостта кандидатстващите да предоставят документи от властите на Украйна, че са се отказали от украинско гражданство.

Такива справки “сега е невъзможно” да се получат от Украйна, а “твърде много хора чакат да се реши съдбата им”, обясни Павел Крашениников, шеф на комисията по законодателството в руския парламент. Влязла в сила присъда за терористични или екстремистки престъпления ще бъде вече основание да се анулира предишно решение за предоставяне на руско гражданство. Тази мярка обаче няма да се прилага спрямо деца и съпруги (съпрузи) на престъпника, ако не са били негови съучастници, уточни депутатът.