Премиерът на Чехия подкрепи визитата на президента Земан в Москва

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви в изявление, че няма да спира президента Милош Земан да присъства на Парада на победата в Москва на 9 май, предаде ТАСС.

Той допълни, че визитата е важна заради самите исторически събития, които засягат и страната му и поради тази причина правителството няма да попречи. Соботка обаче допълни, че позицията за Украйна остава непроменена.

Припомняме, че посещението на Земан стана повод за размяна на остри реплики между него и американския посланик. Много от лидерите отказаха да присъстват на парада в знак на протест заради Украйна. Чешкият президент обаче не е сред тях. Той заяви, че отива на парада на Победата в знак на благодарност заради това, че в Чехия не се налага да се говори на немски език и „не трябва да казваме „Хайл Хитлер“.

«Без Съветския съюз Хитлер нямаше да бъде победен. Цената е над 26 милиона загинали (съветски граждани)», изтъкна тогава Земан.

В отговор на критиката на американския посланик за решението му, Земан обяви, че „затваря врати“ за него, но дипломатът все пак ще може да присъства на събитията в резиденцията му.