Премиерът на Полша: санкциите срещу Русия ще се въведат на 17 май

Премиерът на Полша Доналд Туск  заяви, че на последната среща на Евросъюза в Брюксел беше „фактически взето решение” за въвеждане на санкции срещу Русия ”заради руската военна интервенция в Украйна”. Очаква се това да стане още този понеделник на 17 март, съобщи РИА Новости.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че от евентуалните санкции във връзка със ситуацитята  в Украйна, щетите  няма да бъдат едностранни,  а взаимни. Путин подчерта, че щетите от наложените санкции на Русия ще бъдат взаимни, защото в днешно време всичко в съвременния свят е свързано едно с друго, а поради тези взаимодействия всички страни по един или друг начин зависят една от друга.

Също така, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отбеляза по-рано, че  разчита на разбиране за контрапродиктивност от евентуално въвеждане на едностранни санкции срещу Москва от страна на западните страни. Официалният представител на МнВР на Русия Александър Лукашеевич,  не веднъж е заявявал, че Москва ще трябва да отвръща на евентуалните санкции, при това – не огледално.

„Що се отнася до прилагането на санкции срещу Русия, в действителност решението за въвеждането им вече е взето. Окончателното решение ще бъде обявено в понеделник“, добави  Туск.
Малко по-рано е съобщено, че ЕС все още не планира въвеждането на визови санкции за руските граждани.