Прекратяването на огъня в Донбас отбеляза Нормандската четворка

Налице е прогрес в прекратяването на огъня в Донбас, отбелязаха лидерите на Нормандската четворка в хода на поредния четиристранен телефонен разговор помежду им.

Както и досега, разговорът в „нормандски формат“ е протекъл с участието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, украинския президент Петро Порошенко и руския президент Владимир Путин.

Четиримата лидери са приветствали прекратяването на огъня в Донбас, отбелязвайки наличието на прогрес при изпълнението на съответното споразумение, договорено на 26 август в Москва и влязло в сила на 1 септември. Новината бе публикувана на официалния сайт на украинското президентство. Меркел, Оланд, Порошенко и Путин са се обявили и за скорошното подписване на документ за изтегляне на тежкото въоръжение от демаркационната линия.

В хода на разговора помежду им четиримата лидери са се договорили за провеждането на лична среща. Датата ще бъде уточнена по-късно, но вероятно ще бъде 2 октомври. Оланд е предложил срещата да се състои в Париж. На 12 септември в Берлин пък ще се състоят разговори на ниво външни министри, предаде РИА Новости.