ПРЕКРАСНА  МОСКВА

ПРЕКРАСНА МОСКВА

Публикувано от:

Казвам се Веселина Милушева- учител по руски език и история.    Преди дни се завърнах   от вълнуващо пътуване с  малка група ученици до Москва.  Екскурзията е награда за мен и победителите  в  ХI Национален  ученически конкурс  „НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ”. Тази година конкурсът бе посветен на 180 годишнината от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски и на 140 годишнина от началото на Руско-турската Освободителна война. Учениците са класирани на първо място в категориите: реферат, есе, журналистическо изследване, мултимедийни продукти с видеопрезентация. Този конкурс се организира от  Национално Движение Русофили. Съорганизатори са: МОН, Съюзът на българските журналисти, Синдикатът на българските учители,  Националният дворец на децата, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса. Всяка година фонд  „Русский мир” поема организацията, пътуването, посрещането и пребиваването на наградените в Москва. Наградените ученици са от различни  краища на България-Валентина Клисарска от Самоков, Павела Петрова от Велико Търново, Ивелин Иванов от Свищов, Емвер Меков от Мадан. Представител на Разград е Неделина Маринова Пенчева от ПГПЧЕ, която е класирана на първо място с есе на тема : „Апостола и българската свобода”. Отлична ученичка, гордост за своето училище.

Възхищението ни от руската столица започна веднага след нощното пътуване при настаняването ни в хотел „Алфа” в Измайлово. Всъщност, това е комплекс от 4 хотела, 28-етажни, построени през 80-те години на миналия век за Олимпиадата в Москва. Прекрасният външен вид на хотела, окъпан в разноцветни светлини, ни загатна за хубавите изненади в него – във фоайетата те посрещат огромни  матрьошки, земното кълбо и, разбира се, Мишка-символът на московската олимпиада. Всеки ден малката ни група имаше  натоварена вълнуваща програма. Затова денят започва със закуска в единия от ресторантите- богата многонационална кухня, изключителна чистота, великолепна обстановка и „затруднения” да си избереш закуска от всички примамливи изкушения. Можеш да опиташ каквото и колкото желаеш. Всичко това съпроводено от акомпанимент на пиано на живо в 8 часа сутринта. Изобилието на продукти може да се види навсякъде в руската столица. Може би това е отговор на санкциите : можем да се справим сами.

         DSCN2629

  Разходката в Москва започва от Воробевые горы /Врабчовите хълмове/, където се намира  Московският държавен университет „ Михаил Ломоносов. Общо 7 са сградите в Москва с този неповторим силует. Всеки, който е пътувал до руската столица ги помни и разпознава. Оттук започнаха многобройните фотосесии. Учениците не пропуснаха нито една  московска забележителност. Москва може да бъде определена като една от най-красивите столици, като център на духовна култура. Всеки, който е минавал или пътувал по Кольцевая, Тверская и т. н. на път към Червения площад се възхищава от неповторимата архитектура на сградите –жилищни и офиси. Всеки ден хиляди туристи  посещават главния площад на Русия и Москва.

Нашите впечатления от Червения площад, храма на Василий Блажени, Кремъл щяха да бъдат непълни без великолепния ни водач, екскурзовод, приятел Валерий! Зная, че в Русия е прието да се обръщат на собствено и бащино име, но Валерий ни беше като спасител в нощта на пристигането ни на летище Шереметиево. Многобройни групи от целия свят ни задържаха до късно преди да преминем граничен и паспортен контрол. В огромен град, с ученици някой търпеливо да те изчака-това е като спасение. Валерий е изключителен събеседник, ерудиран човек, търпелив и доброжелателен-един великолепен руски човек!

DSCN2823Какво е Червеният площад ако не си се снимал много пъти пред  Спаската кула с часовника, Мавзолея на Ленин, пред храма на Василий Блажени, пред Историческия музей и ГУМ! Изчакахме  смяната на караула пред Вечния огън  при гроба на Незнайния воин. Вълнуващо беше да се снимаме на точката, определена като център на Москва. Какво ми направи особено впечатление, освен забележителностите? Москва е мегаполис, който се променя всеки ден. Не мога да позная тази Москва, която съм виждала по-рано. Строи се много   и  с бързи темпове. Всеки строеж е покрит с материя, върху която са очертани елементите на  сградата. Няма запрашване. Възстановява се старинният стил на сградите. Във всичко се държи на руския дух: например,създадени са верига от неголеми заведения, наречени Теремок /къщичка в старинен стил/. Там се предлагат  ястия само от руската национална кухня и от някои от бившите републики. В Русия ценят своята история и се гордеят с нея. На Поклонной горе /Поклонен хълм, хълм за преклонение/ е издигнат комплекс в памет на всички герои, загинали във войните за  Отечество. Там звучат само маршове, класическа музика. Или цари тишина! Дори корабчетата за разходка по Москва река носят имена на руски герои- Садко, Витяз… Видяхме и символите на руското военно могъщество. Цар Топ и Цар Камбана. DSCN2832

 

 

 

 

 

В Третяковската галерия се насладихме на произведения на руските художници. Тук се съхраняват най-големите колекции на руското изобразително изкуство.

Не пропуснахме нито една от главните забележителности на руската столица! Разбира се ,че купихме сувенира за приятели и роднини. Не ни се тръгваше. Останахме очаровани от Москва и си пожелахме: ДО НОВИ СРЕЩИ!