През 2040-та ВМФ на САЩ ще изглежда както през 1990-та

Пентагонът не предприема реални действия за обновяването на ВМФ, цитира РИА Новости днес, 22 ноември, мнението на преподавателя от Военно-морския колеж на САЩ Майкъл Джандж. В резултат от това през 2040 г. американският флот няма да бъде много по-различен от това, което е днес и не само – няма да бъде по-различен от това, което е бил през 1990 година.

Чиновниците от министерството на отбраната признават провалите си по отношение на флота, както и неспособността си да действат и да променят тази тенденция, пише Джандж в статия за портала „Война върху скали“ (War on the Rocks). Независимо от изследванията и докладите, ръководството на ведомството предпочита леко да променя предходните версии на военните съдове, включително недостатъците им, вместо да ги обнови значително.

Авторът отбелязва, че това се отнася за десантните кораби и корабите на въздушни възглавници: след серия неуспешни опити да се създадат по- модерни, иновативни и високоскоростни съдове, новите версии запазват същата форма на корпуса, двигателите и оборудването, като на техните предшественици, създадени преди 40 години.

Описаният проблем е характерен и за други съдове, пише анализаторът. Новият десантен кораб-док LSD -17, макар и малко по-голям, ще бъде с ограничени възможности заради по-късата палуба, по-малкото място за десантни амфибии и ограничения капацитет за пренос на техника между корабите и брега. По същия начин, малки подобрения имат новите класове амфибии „Тарауа“ (Tarawa) и „Уасп“ (Wasp), чиито дизайн не е променян в продължение на пет десетилетия.

Що се отнася до миноносците от типа „Зумвалт“ (Zumwalt), които воените ще получат през тази година, според Джандж щатските ВМС вече говорят за съкращаване на тази програма, а миноносци от типа „Арли Бърк“ (Arleigh Burke) третa серия няма да се строят. Вместо тях Пентагонът ще получи съдове, разработени през 80-те години.

Ръководството на ВМС спонсорира конкурси за иновации, много говори за нов, по-смел подход при създаването на нови кораби, но думите се разминават с делата им, убеден е авторът. Според него дори помощният флот демонстрира по- новаторски подход, като въобще не става дума за сравнение с военноморските сили на други страни.

По-рано американският адмирал Джон Ричардсън каза също, че НАТО трябва да промени морската си стратегия, тъй като Русия демонстрира все по-голямо майсторство в управлението на своите кораби.

Източник: Руски Дневник.