През 2015 г. Русия ще изстреля 30 ракети в космоса

Русия планира през следващата година да проведе от различни космодруми тридесет изстрелвания на ракети-носители, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от ракетнокосмическия отрасъл.

„Програмата за изстрелванията за следващата година започва на 22 януари с извеждането на чуждестранния космически апарат „КомпСат-3А“ с помощта на ракета „Днепр“ от позиционен район „Домбаровский“, съобщава източникът. По думите му за 30 януари в Байконур е планирано изстрелването на „Протон- М“ с апарата „Инмарсат-5Ф2“ на борда.

Най-много са планираните изстрелвания на ракети „Протон- М“, а именно 12. Ще бъдат изстреляни също така 4 ракети „Союз-ФГ“ и три три – „Союз-2.1а“. По два пъти е планирано изстрелването на ракетите „Днепр“, „Союз-У“, „Союз-2.1б“ и „Рокот“, а веднъж ще бъдат изстреляни „Союз-2.1в“ и „Зенит“.

„В рамките на тези изстрелвания се планира и извеждането в орбита на 49 космически апарата и кораби“, уточни източникът.

Той отбеляза, че 23 изстрелвания ще бъдат извършени в байконур, с. Плесецк и „Домбаровски“, където се планира да бъдат изстреляни съответни четири и две изстрелвания.

Освен това, в края на 2015 г. е планиран и първият пуск от космодрума Восточни на ракетата „Союз-2.1а“. Ракетите „Союз-СТ“ ще бъдат изстреляни от гр. Куру във Френска Гвиана. Те ще изведат в орбита четири спътника от европейската навигационна система „Галилео“.

Представител на Роскосмос, цитиран от ТАСС съобщи, че през изминалата година Русия е изстреляла рекорден брой космически апарати – 80. „От руските предприятия бяха създадени и изстреляни три космически апарата за чужди поръчители“, заяви представителят на Роскосмос.

Той припомни също, че ракетата, изстреляна от „Домбаровский“ по програмата „Днепр“ е извела в орбита рекорден брой спътници – 34 апарата за поръчители от 17 страни.