Предложиха на Порошенко да назначи Яценюк за руски посланик

Предложиха на украинския президент Петро Порошенко да назначи бившия премиер Арсений Яценюк за посланик в Русия. При това авторът на петицията, Роман Котик, е сбъркал името на бившия министър председател и го е нарекъл „Андрей“, предаде РИА Новости.

„Според мен единствената достойна кандидатура за длъжността Посланик на Украйна в Русия е Яценюк Андрей Петрович. Сега той е безработен (не знам дали е регистриран като такъв в бюрото по труда, но това няма значение. Важното е, че като посланик на Украйна в Русия той ще има неприкосновеност (имунитет), а руските власти се боят от него. Това значи, че той, като посланик в Русия, ще има възможността да се добере до полезни за Украйна данни“ пише в текста на петицията.

Предложението трябва да събере 25 000 подписа, за да бъде разгледано от президента на Украйна. До края на срока за събиране на подписи останаха 91 дни.

През април Върховната Рада на Украйна поиска оставката на премиера Яценюк, който стана известен с честите си скандали в Радата и нееднозначните си публични изказвания и инициативи. През септември миналата година Яценюк обяви началото на реализацията на проекта „Стена“, който всъщност представлява изграждането на реална стена между Русия и Украйна. През ноември правителството под управлението на Яценюк отказа да купува руски газ, а през декември въведе мораториум за погасяване на украинския дълг към Русия, който е с размер над 3 милиарда долара.След оставката на Яценюк в Кремъл отбелязаха, че той „няма да бъде запомнен с голям принос за нормализирането на отношенията между Русия и Украйна“ и че не е направил нищо, за да урегулира конфликта в Донбас.