Предлага се православието да залегне в програмата на руските училища

Предмет „Православна култура“ може да бъде въведен в руските училища, като курсът ще продължи през целия период на обучение – от 1-ви до 11 клас, съобщава вестник „Комерсант“

Изданието се позовава на писмо, изпратено до 36-те члена на Федералното учебно-методическо обединение (УМО) по общо образование. В документа се предлага да бъде оценена допълнената програма на училищния курс по „Православна култура“.

Задочното гласуване на членовете на УМО ще приключи на 30 ноември. Ако проектът бъде подкрепен, училищата ще получат методически указания за изучаването на „Православна култура“.

Авторите на програмата си поставят за цел да „формират православна християнска ценностна ориентация“ у децата. Подчертава се също, че учениците трябва да се научат да оценяват постъпките си „въз основа на нравствените норми на православната християнска традиция“.

От Министерството на образованието все още не са коментирали идеята. „Комерсант“ пише, че авторите на проекта са внесли изменения в разработения курс, след като през лятото много от предложенията бяха подложени на критики от специалистите.