Преговорите за ТТИП се отлагат

Преговорите между ЕС и САЩ за трансатлантическа зона за свободна търговия (ТТИП) ще бъдат възобновени най-рано през февруари 2015 г., съобщиха от Европейската комисия, коментирайки  визита в САЩ на еврокомисарката по търговия Сесилия Малстрьом.

Осмият кръг от преговори трябваше да се проведе тази седмица в Брюксел, но беше отложен, за да се предостави време на новия състав на комисията да се запознае с темата.

„Европейската комисарка ще се срещне днес с главния преговарящ на САЩ в тези преговори Майкъл Фроман. Европейската комисия отказа да коментира евентуалния срок за приключване на преговорите. „Процесът на преговори продължава активно и е твърде рано да се говори за времето на приключване“, отбеляза пресслужбата на ЕК.

Първоначално преговорите трябваше да приключат преди края на 2014 г., но на срещата на върха през юни беше решено тази цел да бъде отложена за 2015 г., а според експерти това може да стане през 2016 г./БГНЕС

 

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши чрез Европейска гражданска инициатива да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.
Подписите се събират  от цяла Европа, до този момент за събрани 1 121  704  подписа!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук:  http://stop-ttip.org/balgarski/