Празник на общата победа. Среща на Елба с фотографии

В Русия денят на победата традиционно се отбелязва на 9 май. На този ден официално всички радиостанции на света са обявили за завършването на Втората световна война, за това, че Третият райх е съкрушен, а Хитлер мъртъв. Обаче, много малко хора знаят, че празнуването на Деня на Победата е започнало няколко седмици по-рано, а имено на 25 април 1945 година, не в Москва, Лондон или Париж, а в малките разхвърляни по бреговете на Елба селца, и участници са били обикновените войници на две армии, двъжещи се насреща една към друга – Американската и Съветската.

1

1. Изтокът се срещнал със Запада. Червената и американската армии вървели от противоположните краища на света една към друга и моментът на тяхното съединяване е изключително важен момент в историята на Втората световна война. Тази среща на Елба разделила фашистка Германия на две части.

2

2. На април 1945 година старши лейтенант Голобородко е първият съветски войник, срещнал изпратения при руснаците американски патрул. Патрулът командвал лейтенант Бак Котцебу. На фотографията: 2-и лейтенант У. Робертсон и лейтенант А.С. Силвашко.

3

3. Американският войник Бен Кезмир си спомня, че никога в живота не се е целувал с толкова хора. Това е бил моментът на настъпващия мир, на края на Втората световна война. Участникът в срещата на Елба, Бил Робинсон си спомня как е гледал към руските войници и мислил: «Значи, всеки от нас ще поживее – това е точно – още един час, още един ден“.

4

4. Съветските войници си спомнят, че това са били знаменателни дни на радост, «ккогато янките се срещнаха с нас». «Всички имахме усещането, че светът е един », – казва Бил Робертсон.

5

5. Войниците на двете Армии дават клетва един на друг на Елба за това, че ще направят всичко възможно, за да предотвратят ново световни войни.

6

6.На този ден, 25 април, в Сан-Франциско е проведена друга среща, довела впоследствие до създаването на Организацията на Обединените Нации, „Гаранция“ за милионите хора за траен в бъдеще мир.

7

7. Друг американски войник, Джо Половски, си спомня: «Ние пихме за срещата, звучаха акордеон и балалайка, всички танцуваха. Руснаците пееха американски песни, Руски девойки също бяха сред танцуващите. Това беше удивително зрелище».

8

8. Съветските войници разказваха, че добре се разбират с американците, че „това са свои момчета, обикновени и обичат да пият“ .

9

9. Съветският генерал Владимир Русаков танцувал с тексаската журналистка Ен Стрингер, която точно както в приказка се спуснала от небето. Ветеранът от Кливленд Алберт Хорняк, разказвал: «Аз танцувах с руска девойка, на която на раменете висеше автомат ».

10

10. Подполковник Бак Котцебу споделил своето усещане от срещата с Червената Армия: «Аз мисля, че във всички войници определено има нещо общо. А именно, разбирането за смисъла на войната и, ако биха им дали възможност да решават, войни няма да има ».

http://www.aif.ru/society/gallery/1157810#id=3628898