Православен фонд от Москва награждава патриарх Неофит

Международният обществен фонд „Единство на православните народи“ (МОФЕПН) ще награди през март Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за изключителните си заслуги по укрепването на единството на православните народи.

Главата на православната ни църква „ще бъде удостоен и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото“, се казва в официално съобщение от Светия синод.

На 12 януари председателят на Фонда професор Валерий Алексеев трябва да пристигне в България и да се срещне лично с Неофит.

На своето заседание на 25 ноември 2015 г. Президиумът, Попечителският съвет и Комисията на МОФЕТН единодушно са решили премията на Фонда за годината да бъде присъдена на българския патриарх, става ясно още.

Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март 2016 г. в храма „Христос Спасител“ в Москва. „Премията на МОФЕПН се присъжда на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културно единство на православните народи, икономическите и политическите връзки между тях и утвърждаване в живота на обществото на високите норми на християнския морал“, гласи формулировката на наградата. Връчва я руският патриарх Кирил.

Другите лауреати са президентът на Сърбия Томислав Николич и председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, който все още е в забранителния списък на ЕС.

През 2004 г. МОФЕТН награди покойният патриарх Максим, който я получи на церемония в Москва през 2005 г. През 2002 г. носител на тази награда стана тогавашният президент Георги Първанов.

Премията се състои от сребърен знак и парична сума – от 30 о 50 000 долара, която повечето лауреати даряват за благотворителност.