Праволинейният Путин. Най-ярките цитати от преките линии на Путин

В колцентъра на „Пряка линия с Владимир Путин” се получават милиони въпроси и десетки от тях се озвучават в прекия ефир. Но продължаващата в течение на дълги часове връзка все пак се запомня с отговорите на президента. Лента.ру припомня най-ярките цитати на Владимир Путин, прозвучали по пряката линия през изминалите четири години.

2010 г.
-Отговаряйки на въпрос за Михаил Ходорковски, Путин цитира фраза от филма „Мястото на срещата не се променя”: „Крадецът трябва да лежи в затвора”.

-Защо беше уволнен кметът на Москва Юрий Лужков?
Путин се усмихва: „Може би заради неспортсменско поведение? Но този въпрос не е към мен”.

-Налага ли му се да заповядва предателите да бъдат унищожени?
„Руските специални служби не използват такива методи. Колкото до предателите, те сами ще измрат, уверявам ви, защото… Ето последният наш случай за предателство, когато издадоха група от нашите нелегални. Та това са офицери, разбирате ли, офицери! – отговоря емоционално Путин. – Човекът е предал приятелите си, другарите си по оръжие, а това са хора, които са сложили живота си пред олтара на отечеството. Какво е това да научиш езика като роден, да се откажеш от близките си, да нямаш възможност да дойдеш на погребението на свои близки! Само се замислете върху това! Човекът е отдал целия си живот в служба на родината и се намерило някакво животно, което предава такива хора. Как ще живее с това до края на живота си?! Как ще гледа децата си в очите тази свиня?!”

-Какво иска опозицията?
„Пари и власт. Повилняха навремето, през 90-те години, отмъкнаха заедно с Березовски и останалите, които в момента са в затвора и за които вече говорихме, доста милиард. Сега ги отблъснаха от хранилката, а те поизхатяха и искат да се върнат и да понапълнят джобовете си. Ако им позволим да направят това, те вече няма да се задоволят само с някакви си милиарди, а ще разпродадат цяла Русия.”

-Владимир Путин прочете един от последните въпроси: „Не ви ли е срам от нас?”
И отговори: „Не, не ме е срам!” Но добави, че, разбира се, някои неща би могло да се направят и по друг начин.

2011 г.

-„Докато аз, честно ще ви призная, че се опитвах и до ден днешен се опитвам да се науча да играя хокей. И до ден днешен се опитвам да направя нещо като крава върху лед. Не обръщах особено внимание на това, което се случва”, коментира той съобщенията в пресата, че след обявяването на резултатите от изборите на Държавната Дума протестните акции в Кремъл са се притеснили и са започнали да провеждат спешни тайни заседания.

-„Естествено, има хора, които притежават паспорти на граждани на Руската федерация, но действат в интерес на чужда държава и за чужди пари. С тях също ще се постараем да установим контакт, макар че това често е безполезно и невъзможно. Какво бих могъл да кажа в този случай? Накрая бих могъл да кажа: елате при мен, бандер-логи! От малък обичам Киплинг”.

-Той припомни някои моменти от биографията на американския сенатор Джон Майккейн, който след смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи призова „диктаторите в света” и най-вече Путин „да започнат да нервничат: той се е бил във Виетнал, бил е в плен и е „седял в ямата”. „В такива обстоятелства всеки може да превърти”, заключава Пунит на фона на смеха в залата.

-На въпрос какво е за него родината, Путин отговаря: „Това, което е за много наши сънародници, това е животът ми”.

2013 г.

-Отговаряйки на въпроса защо „най-добрият финансов министър в смета” Алексей Кудрин не се връща във властта, Путин с усмивка отговори:
„Скатава се, не иска да работи”.
На свой ред Кудрин много остро заяви, че не е готов да работи в ситуация, когато се вземат половинчати мерки и се извършват полуреформи. Такава система няма да сработи, Русия няма да се отърве от нефтената зависимост, а ясна програма няма, заяви ексминистърът.
Путин възрази, че твърдите мерки в икономиката, за които ратува Кудрин, не могат да бъдат проведени, без да бъде засегната социалната сфера и че това ще бъде болезнено за руските граждани.
„Затова казвам, че Кудрин е най-добрият министър на финансите, но не е най-добрият в социалната политика”, обобщи президентът.

-„Когато се натъкваш на такива неща, ръката ти сама посяга към писалката да подпише някакви документи за връщане на смъртното наказание и да помолиш депутатите да направят това. Но трябва да поговорим със специалистите, с криминолозите. Специалистите смятат, че самото ликвидиране на наказанието не води до неговото изкореняване”, призна Путин, говорейки за терористичните актове в Бостън и кланицата в Белгород.

-„От какъв зор бе направено това, обяснете ми, моля ви? Никой не може да обясни, разбирате ли! Никой не може да каже защо”, така коментира Путин приемането на „акта Магнитски” от американците.

2014 г.

-„Това са пълни глупости! – заяви Путин на предложението руски военни поделения да присъстват на изток от Украйна. – Там няма „нито специални служби, нито инструктори”. „Това са все местни хора – подчерта той. – И най-доброто доказателство за това е фактът, че хората, както се казва, буквално свалиха маските”.

-За действията на силовите структури в източната част на Украйна Путин се изказа още по-емоционално: „Тия май съвсем са полудели?! Мъкнат танкове, бронетранспортьори, оръдия. Срещу кого ги мъкнат тия оръдия? Тия да не са откачили?! Системи за залпов огън, летят бойни самолети, летят изтребители!”

-„Ние можем да задушим всички, защо се страхувате толкова?”, попита той в отговор на репликата на водещия на „Вести недели” Дмитрий Кисельов за агресивната политика на НАТО, която предизвиква в него „чувството, че се задушава”.

-„Има борба на гледни точки, но заради тях не те залавят и не те тикват в лагер, както е било през 37-а година, всички, които изразяват гледните си точки, са живи и здрави и си вършат работата”, отвърна Путин на въпрос на Ирина Хакамада за „вътрешното напрежение” в руското общество.

-В това, че „някои искат поражението на собствената им държава” Путин вижда нещо като традиция.
„По време на Първата световна война болшевиките са призовавали към поражение и в крайна сметка стигнали до революция”, припомни държавния глава. „Но съгласете се, че ние не можем да стигнем до крайни форми на борба и да опозоряваме хора заради тяхната позиция“.

-Пенсионерката Фаина Ивановна попита президента дали не възнамерява да върне на Русия Аляска, която е била продадена на САЩ.
„Фаина Ивановна, защо ви е Аляска? – попита в отговор Путин. – Ние сме северна страна. 70% от нашата територия спада към Севера и Крайния Север. Да не би Аляска да е в Южното полукълбо? И там също е студено. Нека да не се палим, съгласна ли сте?”
Путин добави, че знае, че някои в Русия наричат на шега Аляска „Айс-Крим”.

-„Купих си кола на кредит в Крим. Останаха ми две години да я изплащам. Банката напусна Крим. Какво да правя?” – оплака се президентът на един жител на полуострова. И получи простичкият отговор: „Карайте си я и толкова”.