Правителството издига Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Правителството ще подкрепи кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова, съобщи премиерът Бойко Борисов.
Той обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни.
„Положихме огромни усилия, не само ние, и президентската институция, външно министерство. Знаете, това е една изключително сложна процедура. Действително, повтарям и г-жа Бокова положи много усилия. Аз дадох пример, когато г-жа Румяна Желева кандидатства за еврокомисар… Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и. Резултатът е с 1 място надолу и ни изпреварват вече доста страни, включително и жени. Разбира се, пожелавам успех и на г-жа Бокова, и на г-жа Георгиева“, заяви Борисов преди началото на правителственото заседание в сряда.
При гласуването в Съвета за сигурност на ООН в понеделник кандидатурата на Ирина Бокова бе подкрепена от шест страни, седем бяха против, а две гласуваха „без мнение“, докато в предишния вот преди около две седмици Бокова бе пета с резултат 7/5/3 гласа. Вотът бе решаващ за Бокова, след като премиерът Бойко Борисов съобщи в аванс, че ако не се класира сред първите двама, правителството може да оттегли подкрепата си за нея. На 13 септември Борисов дори призна, че ако Бокова била кандидат на партията му, отдавна е щяла да бъде „отзована“, тъй като не се представя задоволително.
Кристалина Георгиева се ползва с подкрепата на Запада и името й се спряга от месеци. Правителството на Бойко Борисов обаче реши да подкрепи кандидатурата на Бокова, въпреки че имаше ясни сигнали, че най-малко една западна страна е готова да й наложи вето.
От Москва вече заявиха, че евентуално решение на България за смяна на кандидатурата й е нейно право и ако има рокада, ще преценят дали да подкрепят нашия участник в надпреварата. Вероятно смяната на българския кандидат е била обсъдена и в телефонния разговор между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин преди ден, но няма официална информация за руската реакция.
Бокова: Не виждам сериозна причина да се оттегля от битката за ООН
Преди да стане ясно решението на правителството Бокова коментира в интервю за „24 часа“, че не вижда „сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои“.
Според нея призивите за излизане от надпреварата са недостойни. Тя коментира още, че „с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище“.
„Състезанието не е приключило, тепърва предстои сериозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсяване и позициониране на кандидатите“, посчва Бокова. Тя допълва, че има сериозни позиции, а успешният й старт не се е харесал на кръгове в България и извън нея, които са започнали негативна кампания.
„Истерична кампания за очерняне“
„Смятам, че позицията ми във всички кръгове е много сериозна, в началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат. Но изглежда, че успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори“, заявява Бокова.
Тя посочва, че сега очаква „една трезва политическа оценка и една искрена и сериозна политическа подкрепа от страна на правителството и на българските институции“.
„Много неудачно бяха подвели министър-председателя, заблудиха го, вътрешен- и външнополитически натиск беше оказан. Кампанията срещу мен бе засилена отвътре, включително и в някои кръгове на правителството, което, естествено, отслаби позицията ми, и събуди огромно недоумение не само в Ню Йорк, в Съвета за сигурност, но и в цял свят, защото това е едно световно състезание и всяка дума тежи, всяка казана реплика има огромно значение и това постави България в изключително неудобно положение“, добавя Бокова.
Източник: http://www.mediapool.bg/