Появата на руските кораби в близост до Австралия съответства на международното право

Руският военен флот има пълното право да разположи своите кораби в международните води в близост до бреговете на Австралия. Това заяви австралийският външен министър Джули Бишоп, предаде РИА Новости.

По-рано австралийското министерство на отбраната съобщи за появата на четири руски военни кораба в северната част на крайбрежието в самото навечерие на срещата на Г-20, в което ще участва и руският президент Владимир Путин.

Министърът на външните работи на Австралия поясни, че появата на руските кораби „напълно съответства на международното право”, пише вестник Australian. „Русия има правото да използва международните води. На нас това (появата на корабите)ни е известно и следим ситуацията”, заяви Бишоп.

На въпрос на журналист, дали появата на руските кораби е демонстрация на сила, Бишоп поясни, че Русия просто прави това, което правят и останалите държави, притежаващи голям флот.

„Няма нищо необичайно в това, че Русия разполага елементи от ВМФ, когато се случват важни международни мероприятия”, заяви австралийският премиер Тони Абът, цитиран от Weekly Times Now.

Напомняме, че срещата на Г-20 ще се проведе на 15-16 ноември в австралийския град Брисбън.