Близо 96 % от руснаците считат Крим за част от Русия

Близо 96 % от руснаците считат Крим за част от Русия

Публикувано от:

Близо 96% от руснаците считат, че Крим е част от Русия, като аналогични показатели на общественото мнение са регистрирани и преди две години, съобщи изпълнителният директор на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) Валерий Фьодоров, предаде РИА Новости.

„Близо 96 % счита, че Крим е част от Русия и тази група по никакъв начин не е намаляла през последните две години. Всъщност, дори преди съединяването с Крим, през август 2013 г., когато нищо не предвещаваше това, ние зададохме въпроса: Как смятате? Крим по-скоро Русия ли е или не? Още тогава над половината руснаци отговориха с: Да, това всъщност е Русия“, каза Фьодоров пред Sputnik.

„Двеста години Крим се намира в състава на Русия, както и да се е наричала тя през това време – Руска империя, Съветски съюз или Руска федерация. И това, че той (Крим) по-малко от четвърт век се намираше в състава на Украйна, се възприема от руснаците като странен „зигзаг на историята“ и то несправедлив“, подчерта той.

Коментирайки резултатите от допитването в Европа и САЩ, където една трета от населението смята Крим за част от Руската федерация, Фьородов отбеляза, че данните говорят да съществуващия натиск на политическия елит върху мнението на обществото на Запад, докато хората са за скорошното приключване на руско-украинския конфликт.

„Целият този руско-украински конфликт се модерира умело от елита, както от западноевропейския, така и от американския, но за Европейския съюз този конфликт не е значим. Хората в ЕС искат той по-бързо да приключи. В този случай обаче, елитът в Евросъюза върви срещу течението, срещу подбуждането на своите граждани“, отбеляза Фьодоров.

Две години след присъединяването на Крим към Русия масово разпространено е вярването, че това решение е било правилно, сочи още допитването на ВЦИОМ.

79% от запитаните руснаци изразяват положително отношение към Република Крим и град Севастопол. Малко над 15% никога не са се замисляли по въпроса. Преди две години 89% от анкетираните смятали, че Крим е част от Русия. Днес този процент е скочил осезаемо и вече достига 96%.

Близо 80% от респондентите на проучването са убедени, че присъединяването на Крим е в полза и на самите жители на полуострова, а само 3% са на крайно противоположната позиция. Масово руснаците вярват, че западните страни ще признаят присъединяването на Крим, а 92% от гражданите на Русия са на мнение, че с действията си родината им е доказала, че може да отстоява интересите си.