Посъветваха Яценюк да смени мерцедеса си с магаре

Депутатът от фракцията „Блокът на Петро Порошенко“ Сергей Каплин посъветва премиера на Украйна Арсений Яненюк да смени служебния си мерцедес с магаре. Това предложение стана заради изтекла информация, че министър председателят сменил летните гуми на служебната си кола със зимни за по 42 000 украински гривни, което по сегашният курс 2.6 хиляди долара.

„Това е просто шамар в душата и лицето на цялата страна, в която хората нямат възможност и една гума да сменят и продължават да си карат на летни. И всичко това с държавни средства“, каза Каплин в интервю за тв канала „112 Украина“.

Според депутата в тези трудни времена на криза е необходимо всички да икономисват, в това число и държавните служители. Той е изчислил, че е напълно възможно по поддръжката на „държавния автомобил“ да се спестят до 70 процента от разходите без това да го направи опасен.

Следва да се отбележи, че високопоставените украински официални лица имат слабост към луксозни автомобили. Това не е първият път в който, въпреки трудната икономическа ситуация в страната, въпреки режима на тока и бежанците от размирните райони, киевските власти не искат да икономисват на собствения си  автопарк.

По-специално, в края на април, Киевската държавната администрация е поръчала 75 луксозни автомобили – Chrysler, Toyota Land Cruiser, Toyota Camry, Opel Omega и др. За закупуването им са похарчени  1.3 милиона долара. И това въпреки факта, че украинските власти  признаха официално банкрут, че държавната хазна е празна и се обявиха за общи економии. По-специално, да се проведе запориране на държавния бюджет, който има за цел да намали броя на социалните програми.