Посъветваха президента на Латвия да не общува с журналисти на руски

Посъветваха президента на Латвия да не общува с журналисти на руски

Публикувано от:

Председателят на комисията за националния език на Латвия Андрей Вайсбергс поиска от президента на републиката Раймондс Вейонис да говори само на латвийски език, предава порталът LSM.

„Мнението на старата комисия, а смятам, че и на новата е, че президентът трябва да говори с латвийските медии само на латвийски език”, отбеляза той.

При избирането си Вейонис заяви, че ще продължи да разговаря с пресата на езика, на който „се обръщат към него, при условие, че той знае този език”. И продължи да разговаря на руски с рускоезичните журналисти. Вейонис пояснил тогава, че е закърмен с приказките на Пушкин, които му е четяла майка му като малък, и владее руски език като роден.

Раймондс Вейонис, по-рано заемал поста министър на отбраната на Латвия, е избран за четиригодишен президентски мандат на 3 юни. Кандидатурата му е подкрепена от 55 депутати от общо 100 в латвийския парламент чрез тайно гласуване. За победа са необходими 51 гласа. Конкуренти на Вейонис бяха съдията от европейските общности Егилс Левитс, лидерът на Обединението на регионите в Латвия Мартинш Бондарс и депутатът от най-голямата опозиционна рускоезична партия „Съгласие” Сергей Долгополов.

Предшественикът му, Андрис Берзинш, не се кандидатира за втори мандат.