Последната дистанция на сирийското химическо оръжие

Русия оглави международната операция по изтегляне от Сирия на химическото оръжие. В транспортирането на отровните вещества, които още допреди няколко месеца можеха да станат повод за военна операция на САЩ и съюзници против властите на Сирия, участват руски военни и транспортни кораби, а също и кораби на Китай, Норвегия и Дания. Междудържавният щабен център начело с командира на руското съединение е разгърнат на атомния крайцер „Петър Велики”.

Въпросът с унищожаването на сирийското оръжие за масово поразяване сега е в практическата плоскост. Това дава основание да се предполага, че неотдавнашните планове на противниците на официален Дамаск за уреждане на вътрешносирийския конфликт и не от полза на законната власт така и ще останат „добри пожелания”. През септември миналата година Москва и Вашингтон се договориха, че арсеналите с химическото оръжие и производствената база за него ще бъдат ликвидирани до средата на 2014. Специално за целта през октомври Сирия стана членка на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Най-опасните вещества ще се ликвидират извън Сирия, по-специално, на американския кораб „Кейп Рей” в Средиземно море и, евентуално, в Германия.

За финансиране на тези работи в ООН и ОЗХО са създадени два целеви фонда, резервите в които сега надхвърлят $10 милиарда. В края на декември Русия предостави на Сирия 75 камиона и бронетехника за осигуряване на безопасно транспортиране на химическото оръжие, а също полеви кухни и палатки за контингента, който се занимава с това. А през януари под ръководството на Русия по наредба на президента Владимир Путин започна уникалната операция за транспортиране и конвоиране на смъртоносния товар към местата за неговото унищожаване. Основният маршрут е по вода и тук особена роля принадлежи на руските кораби в Средиземно море. В състава на групировката влизат 7 кораба начело с атомния ракетен крайцер „Петър Велики”.

На 15 януари стана известно, че представители на редица европейски специални служби са посещавали Дамаск за обсъждане на сътрудничеството с властите в сферата на сигурността. Това е позитивен сигнал, защото по този начин днешните законни власти на Сирия престават да бъдат „плашилка”, с която следвало да се води борба с всички възможни средства, в това число масирани бомбардировки. Официален Дамаск отново става пълноправен субект на междудържавните отношения. Именно тази позиция бе защитавана от Москва в течене на целия сирийски конфликт, една от страните в който и до сега, въпреки всички норми на международното право, щедро се спонсорира от чуждестранните противници на Башар Асад.

 .