Порошенко: Украйна загуби Донбас заради радикалните сили

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че заради блокадата на Донбас, наложена от украинските радикали, Украйна напълно е загубила контрол върху тази територия.

„В резултат на блокадата Украйна загуби последната сфера на влияние върху тази територия“, заяви Порошенко на заседание на Съвета за регионална сигурност. „Заедно с това нанесен бе удар по националната енергетика, металургия и бюджета.

Организаторите на блокадата лъгаха обществото, защото това не беше блокада (на отделни райони в Донбас – ред.), а и за каква блокада може да се говори, когато там има дупка от стотици километри по границата, включително с Руската федерация?

Всъщност това се оказа спецоперация, насочена да се изтласкат окупираните райони от украинския Донбас в Руската федерация“, изтъкна още президентът, цитиран от украинската телевизия „112“

По думите му решението на Съвета за национална сигурност и отбраната (СНБО) на Украйна да спре транспортните връзки с неподконтролната територия е било принудително. То спря „хаоса, в който организаторите и изпълнителите на блокадата се опитваха да хвърлят цялата държава“.

Порошенко добави, че решението на МВФ да отложи обсъждането на въпроса за предоставяне на нов транш на Киев е последицата именно от блокадата. Организаторите на блокадата трябва да понесат отговорност за своите действия, призова държавният глава.

Миналата седмица Порошенко въведе в действие решението СНБО са бъдат спрени товарните превози от неконтролираните от Киев територии на Донбас до пълното прекратяване на огъня, оттеглянето на тежките въоръжения от Донбас, а също „връщането на завладените предприятия“.

БГНЕС припомня, че блокадата бе организирана от някои депутати шовинисти и ветерани от доброволчески формирования, известни със своя краен национализъм, над които правителството няма влияние и те действат на своя глава.

В същото време украинската страна не спазва Минското споразумение за деескалация, включително последните договорености по-рано тази година. Киев продължава да изпраща тежки въоръжения по линията на съприкосновение и да обстрелва двете разбунтували се републики.

Източник:  БГНЕС