Порошенко: Планът за мирно регулиране има и алтернатива

За тези, които възнамеряват да използват мирните преговори единствено за това да прегрупират силите, има „детайлен план Б”, заяви украинският президент.

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че планът за мирно регулиране на югоизточната част на страната има алтернативен вариант. Това се казва в обръщението му, публикувано в събота вечерта от пресслужбата на държавния глава, предаде ИТАР-ТАСС.

„Основният мирен сценарий – това е нашият план А. Но тези, които разчитат да използват мирните преговори единствено за това, да разтегнат времето, да прегрупират силите, трябва да знаят, че ние имаме и детайлен план Б. Аз няма да говоря сега за него, защото вярвам, че нашият мирен план ще сработи”, отбеляза президентът.

Припомняме, че на 21 юни Порошенко представи план за мирно регулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна. Той предвижда: гаранции за сигурност за всички участници в преговорите; освобождаване от наказателна отговорност за онези, които предадат оръжие и които не са извършили тежки престъпления; освобождаване на заложниците; създаване на 10-километрова буферна зона на украинско-руската граница; изтегляне на незаконните въоръжени формирования; създаване на гарантиран коридор за изтегляне на „руски и украински наемници” и тяхното разоръжаване; освобождаване на незаконно превзетите административни сгради в Донецка и Луганска области; възстановяване на дейността на местните органи на властта; възобновяване на централното теле- и радиопредаване в Донецка и Луганска област; стъпки към децентрализация на властта; провеждане на местни и парламентарни избори; програма за създаване на работни места в региона и възстановяване на обекти от промишлеността и социалната инфраструктура. Планът бе публикуван на сайта на украинския президент и по този начин встъпи в сила.