Порошенко ожесточи спецоперацията в източна Украйна по искане на САЩ

Порошенко ожесточи наказателната акция в източна Украйна по искане на САЩ

Източник: РИА Новости

Новият президент на Украйна Пьотър Порошенко, вечерта на 25 май, веднага след президентските избори обсъдил с главата на американската дипломатическа мисия Джефри Пайет действията по отношение на провеждащата се от април спецоперация в Източна Украйна, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от Киев.

Друг източник потвърдил визитата на Порошенко в посолството на САЩ в Киев.  „Вечерта на 25 май в посолството на САЩ се състоя срещата на Порошенко с американския дипломат Пайет. Американецът поздравил  украинеца с победата в президентските избори. По време на обсъждането на ситуацията в югоизточна Украйна, американският представител призовал за по-строги действия в ези региони”.

Веднага след президентските избори започнала активна фаза на спецоперацията срещу опълченците на Донецка и Луганска области.

По отношение на международната реакция  в случай, ако спецоперацията доведе до многочислени жертви, то САЩ ще може да „потуши негативния ефект”, уверил американския дипломат украинския политик.

Друг източник разказал, че след срещата с Пайет, Порошенко провел съвещание с ръководството на украинските силови структури. По данните му, Порошенко „в ултимативна форма поискал да се проведе „прочистване” на територията на Донецка и Луганска области преди неговата  иногурация. В противен случай бъдещият президент заплашил с уволнение от длъжност отговорните за повеждането на спецоперацията.

Един от източниците разказал, че на съвещанието било обявено и „допустимото” количество жертви – ДВЕ ХИЛЯДИ ДУШИ.

Също така, източникът разказал, че Порошенко след иногурацията си имал намерение да уволни от поста на глава на президентската администрация Сергей Пашински и „да назначи на тази длъжност г-н Гринев”, който му помагал в избирателната кампания и който, както се смята, се придържа към проамерикански и националистически възгледи.

Източникът отбелязал, че има данни за контакти на Гринев с представителите на разузнаването в министерството на отбраната на САЩ за Източна Европа. По отношение на бъдещето на Пашински, то той, както предполага източникът, може да бъде един от онези, които ще понесат отговорност за събитията в Одеса.

Още едно доказателство за загуба на националния суверенитет на Украйна е появата на нова длъжност – „заместник-министър по евроинтеграцията”. Предвид появата на заместници на всички украински министри се подразбира само едно,  че украинското правителство от тук нататък ще има контрольори във всички сфери на дейността му.