Порошенко, Меркел и Оланд се договориха да задълбочат работата в „нормандски формат“

Президентът на Украйна Петро Порошенко по време на телефонен разговор с държавните ръководители на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел е изразил дълбокото си притеснение за рязката ескалация на ситуацията в Донбас, предаде ТАСС.

„Събеседниците се договориха да задълбочат работата както в нормандския формат, така и в други формати. В частност, е ставало дума за съгласуването на подробна пътна карта за прилагането на Минските споразумения“, се казва в съобщението на украинския президент след преговорите.

Порошенко за пореден път е обвинил Русия в нарушаване на Минските споразумения. Също така той е подчертал „важността на консултациите на цяла Европа не само по въпроса за запазването на санкциите против Русия, но и тяхното засилване в случай на следващо влошаване на ситуацията в Донбас“.

На 14 юли руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че възможността за свикване на нова министерска среща на „нормандската четворка“ зависи от готовността на Киев да изпълни стъпките по реализирането на Минските споразумения, припомня ТАСС.

Москва неведнъж е подчертавала, че не е страна в конфликта в Украйна и е част от Контактната група камо в качеството на посредник. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че „Русия не може да реализира Минските договорености, тъй като в тях не става дума за това“.

При това представителят на Кремъл отбеляза, че Москва „продължава да се отнася с дълбоко неразбиране към опитите да се свърже темата за санкциите срещу Русия с темата за реализирането на Минските споразумения“. Песков подчерта още, че Москва „продължава да констатира абсолютна неготовност и нежелание от страна на Киев да спазва задълженията, под които стои подписът на украинския президент“.