Порошенко: Изборите в ДНР и ЛНР поставят под заплаха целия мирен процес

Изборите в Донбас поставят под заплаха целия мирен процес, смята украинският президент Петро Порошенко. Мнението на държавния глава е оповестено публично от прессекретаря Святослав Цеголко, който написа текста на страницата на президента във Facebook.

„Позицията на президента за псевдоизборите, които възнамеряват да проведат терористите и които никога няма да бъдат признати от света: тези псевдоизбори, провеждането на които е обявено от така наречените „ДНР“ и „ЛНР“ в началото на ноември, не само нямат нищо общо с Минския протокол от 5 септември 2014 г., но и грубо противоречат на неговите правила и дух. Те поставят под заплаха целия мирен процес. Президентът отбелязва също, че местните избори в отделните райони на Донбас могат да се проведат единствено според украинското законодателство“, пише изданието „Московски комсомолец“, цитирайки изявлението на прессекретаря на украинския държавен глава.

Интересното е, че изборите, на които самият Порошенко бе избран за президент, съвсем не бяха демократични, а към тях не се използва приставката „псевдо“ – киевски „борци за демокрация“.

Цеголко и неговият шеф забравят, че в Конституцията на тази същата Украйна е казано – источник на властта е народът. И ако част от този народ е решила да проведе отделни избори, то препратките към Минския протокол, който сам по себе си няма никакво отношение към волята на народа, е най-малкото лицемерно.

В същото време Москва заяви, че признава резултатите от изборите в ДНР и ЛНР така, както призна и състоялите се парламентарни избори в Украйна.

„Надяваме се, че изборите ще протекат максимално демократично при активна избирателност. Доколкото съм запознат, ще има наблюдатели. Присъствието на не много голям, но напълно достатъчен брой наблюдатели е доказателство за това, че там са отворени и готови да покажат как се подготвят и как ще се проведат изборите, а след това и обяваяването на резултатите“, заяви представителят на руското външно министерство Виктор Сорокин, цитиран от РИА Новости.

Демократичните избори в Донбас, за които ще пристигнат наблюдатели депутати от Държавната дума на Русия, очевидно не устройват новите „владетели на Украйна“, а оттам идват и гневните коментари и публикации в социалните мрежи.

Ден по-рано украинският президент нарече случващото се в югоизточната част на страната Отечествена война.

„Аз вярвам твърдо в нашата победа в Отечествената война през 2014 г., в това, че моят политико-дипломатичен план ще сработи и ще донесе мир в Донбас и цяла Украйна“, заяви Порошенко по случай 70-тата годишнина от освобождаването на Украйна от фашизма.