Порошенко бил US агент

Новият украински президент Петро Порошенко е давал информация на американския посланик в Киев Джон Хърбст през 2006 г. Това става ясно от документи на сайта Wikileaks, цитирани от РИА Новости.
Това е ставало по време на консултациите за формирането на коалиционно правителство на страната, а Порошенко тогава е бил депутат. В телеграма на американското посолството в Киев до Държавния департамент на САЩ от 28 април 2006 г., публикувана от Wikileaks, Порошенко е назован като
вътрешен човек
от партията „Наша Украйна”.
Въпреки това американските дипломати се отнесли със съмнение към информацията. Те подозирали, че Порошенко стои зад интриги, целящи арестите на бившия премиер Юлия Тимошенко и Александър Турчинов, който предшестваше Порошенко на президентския пост.
Освен това Wikileaks съобщава за връзки на Юлия Тимошенко с мафиотския бос Семьон Могильович. Това става ясно от друга грама на US посланика в Киев, датирана от 14 април 2006 г. Хърбст стига до този извод въз основа на твърдение на новинарския сайт „Украинская правда“ за незаконното унищожаване на досието на Могильович, намиращо се в украинската Служба за безопасност.
Информацията за бизнесмена
била заличена
от тогавашните съратници на Тимошенко – Андрей Кожемякин и Александър Турчинов. По същото време Тимошенко е била премиер на страната и Турчинов и Кожемякин са били под прякото й разпореждане. Семьон Могильович, известен и като Сергей Шнайдер, е в списъка на ФБР за най-издирваните престъпници.