Полша издаде карта на Европа с „руския“ Крим и разгневи Украйна

Полското издателство „Галилеос” публикува политическа карта на Европа, в чиято печатна версия Крим е обозначен като част от територията на Русия, а в електронния вариант полуостровът е отбелязан като спорна зона, съобщи „Взгляд”, цитиран от „Руски дневник“.

От посолството на Украйна във Варшава изразиха възмущение от решението на издателството. „Публикуваната карта въвежда в заблуждение както потребителите на интернет, така и притежателите на печатната версия на политическата карта на Европа и уврежда положителния имидж на Полша, която зае решителна позиция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна”, се казва в съобщението на украинското посолство, цитирано от „112 Украина”.

От посолството на Украйна настояха политическата карта на Европа да бъде иззета, за да се „поправи сгрешената карта на Украйна”.

Междувременно властите в Киев направиха политическа равносметка на двугодишния период без Крим. Министерството на външните работи на Украйна призова международната общност „да засили политико-дипломатическия си натиск върху Русия”, въпреки че руският премиер обяви неотдавна въпроса с Крим за окончателно приключен.

Според Киев с присъединяването на Крим „Русия е престанала да бъде част от цивилизования свят и се е превърнала в страна-парий”, а руските военни „са станали символ на хибридната война”.

На 16 март 2014 г. в Крим се проведе референдум за статута на полуострова и 96% от местното население пожела той да стане част от Русия. Киев и страните от Запада обаче отказват да признаят резултатите от плебисцита, припомня изданието.