Политологът Джермано Дотори: Путин е станал надежда за обикновените европейци

Владимир Путин успя да върне на Русия имиджа на страна, която е гарант за стабилността в света и това се хареса на обикновените европейци, заяви политологът Джермано Дотори от Римския университет LUISS.

Анализирайки политиката на Русия на международната арена, научният сътрудник на катедрата за стратегически изследвания смята, че преди всичко „трябва да се изтъкне неговата реч пред Общото събрание на ООН, където той произнесе една от най-важните речи за всички времена“. Дотори подчертава, че Путин „отново е потвърдил ролята на Русия като гарант на стабилносттта“ в света, и това бе възприето много присърце от Европа, защото европейците са много обезпокоени от хаоса, който виждат по своите граници. „Идеята, че Русия може да изиграе ролята на стабилизитор, вдигна имиджа на страната и операцията на Русия в Сирия стана первата стъпка към създаването на този нов образ“, констатира политологът пред Sputnik International.

Спирайки се на отношението към Путин сред жителите на Европа, събеседникът отбеляза, че въпреки опитите на западните медии да смачкат авторитета на руския лидер, той се превръща в своеобразен ориентир за обикновените граждани и набира популярност. Путин „събужда надеждите и очакванията“, че европейската криза, задълбочаваща се с неконтролируемата миграция, ще бъде разрешена, посочва политологът. „Сред елита обаче, особено в Западна Европа, съществува убеждението, че САЩ разполагат със свръхвласт и твърде близките отношения с Русия може скъпо да излязат. Някои политици при условия на конфиденциалност заявяват, че руснаците са прави, но се страхуват да кажат това публично“, отбеляза Дотори.

Но по думите му много чиновници, които преди рязко критикува Русия заради присъединяването на Крим, след началото на въздушната операция в Сирия започнаха да смекчават заявленията си. „В момента пролята на Русия е по-съвместима с нашите реални интереси и политика в сравнение с това, което правят американците“, заяви политологът от Римския университет.

 

Източник: bgnes.com.