Политици, общественици и граждани почетоха Деня на защитника на Отечеството в София

На 23 февруари всяка година се отбелязва Денят на защитника на Отечеството.
В София празникът беше отбелязан днес с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Съветската Армия и пред Паметник-костницата на съветските воини в квартал „Лозенец“.

Своята почит изразиха Извънредният и Пълномощен Посланик на Руската Федерация в Република България Анатолий Макаров, военният, военновъздушен и военноморски аташе, служителите на Посолството и на апарата на военния аташе у нас.

Венци поднесоха ГС на БСП и председателят му Калоян Паргов, представители на партии, позиционирани в ляво, общественици, граждани, представители на Мото клуб „Нощни вълци“ в София.
Единственото българско министерство, което уважи с венец честването, беше правосъдното.

Официално този празник води началото си от 1922 година. Тогава се наричал Ден на Червената армия. По-късно 23 февруари се отбелязвал в СССР като народен празник – Ден на Съветската армия и на Военноморския флот. След разпадането на Съветския съюз той бил преименуван в Ден на защитника на Отечеството.
Празнични мероприятия се провеждат в цяла Русия и страните, които й симпатизират или исторически са свързани с федерацията.
Празникът е своеобразно преклонение пред мъжете, които служат в армията или в силовите структури.

В Москва той започва с полагане на венци и цветя на мемориалния комплекс „Гроб на неизвестния войник“ край Кремълската стена. Вечерта в много руски градове този ден се отбелязва с празничен салют.

Автор: Радина Христова, Агенция КРОСС