Поканиха Русия на война. Тя мълчи..

Поведението на ЕС в украинската криза издава тежки зависимости от САЩ

Времето на шикалкавенето с думите свърши. Нещата трябва да се назовават с истинските им имена. Събитията от последната седмица потвърдиха съвършено нагледно това, за което писахме в продължение на месеци – фашизмът е на власт в Украйна. Когато въоръжени банди убиват и изгарят живи хора заради техните убеждения, а властите съдействат на убийците със своето бездействие – това е фашизъм.

Сегашните управници в Киев дойдоха на власт, след като фашистката групировка „Десен сектор“ гореше полицаи на Майдана. Тогава президентът в изгнание Виктор Янукович се поколеба да използва повече сила срещу екстремистите. Сега виждаме резултата – след полицаите дойде и редът на обикновените, несъгласни с режима граждани да бъдат изгаряни. И това е само началото.
В страната вървят вписани една в друга две граждански войни – едната е на правителството срещу федералистите в Донбас, а втората – на фашистите срещу всички останали граждани на Украйна. О, разбира се, някои „капацитети по всичко“ ще ви обяснят, че това не е фашизъм, защото нямало това, не достигало онова, липсвало трето, за да наречем фашистите фашисти. Така е, засега хората ги изгарят живи неорганизирано. Когато изгарянето стане организирано и на индустриална основа, тогава някой от „капацитетите“ може и да допусне, хипотетично, че в Украйна има фашисти.
Изгорените живи в Одеса хора и тези, които ги разстрелват в Донбас, имат голям „недостатък“. Те са или етнически руснаци, или украинци, които не приемат властта в Киев и я смятат за фашистка. Това е причината САЩ и Евросъюзът да се правят, че не виждат какво се случва. Моралното уродство на т.нар. демократична Европа, което наблюдаваме в момента, може да бъде обяснено с патологична русофобия, която е обхванала значителна част от политическите елити и медиите в Стария свят. Бъдете уверени – ако жертвите, в аналогична ситуация, бяха поляци, унгарци, пък дори и българи, то реакцията на клането в Одеса щеше да е друга. Но щом са на страната на Русия, тогава може да бъдат убивани. Няма проблеми.

За САЩ е направо излишно да говорим. Те откровено покровителстват фашистите в Украйна, както покровителстват и ислямските фашисти в Близкия Изток. Вероятно историците ще опишат някога как стана така, че страната, която освобождаваше Западна Европа от фашизма и която даде хиляди жертви при нападенията на ислямските радикали на 11 септември 2001 г., сега е на страната на мракобесието. Но това ще стане някога, сега можем да фиксираме само факта на случващото се.
Двуличието, лицемерието на тази някога велика демокрация, вече е минало всички описани от човешкия интелект граници. Те са недостижими. Американците са действително №1 с цинизма си. Всъщност не само и.д. президентът на Украйна пастор Александър Турчинов и компания са изцапани с кръвта на украинците, с кръв вече е изцапан и Барак Обама. Преди дни канадският новинарски сайт „Глобъл Рисърч“ даде следната оценка на действията на Белия дом: „Денят, когато фашистите, с одобрението на Съединените щати, с вериги и бухалки пребиваха цивилни граждани, а след това ги изгориха живи в Дома на профсъюзите, ще остане в паметта ни като денят на безчестието.“
Колко обаче са останали такива журналисти на Запад, които имат съвест и възможност да я споделят със света? Не са малко. Нещо повече. В някои страни като Германия например се наблюдават неща, които не са се случвали досега – читатели и зрители масово негодуват срещу политиката относно събитията в Украйна на съответните редакции. Германски медийни експерти отбелязват значително разминаване между гледната точка на редовите немци и на водещите медии и правителството на Ангела Меркел. Във века на интернет е трудно да бъдат водени за носа огромни маси хора и да бъдат вземани за идиоти.
Вестник „Ню Йорк Таймс“ пък направо обвини американското правителство в лъжа. В статия от 5 май, озаглавена „Зад маските в Украйна, лицата на въстаниците“ кореспондентите на вестника в Славянск пишат, че не са намерили никакви следи от руски агенти в града, всички въстаници са местни хора. „Нещата стоят точно така, а не както твърдят официалните лица в Киев и на Запад“, пише в статията. Да припомним, че като повод за нови санкции САЩ и някои западни страни сочат нежеланието на Москва да намали ескалацията на конфликта в Донбас. Белият дом обвинява голословно руските власти, че подклаждат напрежението с помощта на свои агенти.
Впрочем както в понеделник призна сам и.д. президентът на Украйна пастор Турчинов местните хора в Донбас сериозно усложнявали провеждането на т. нар. антитерористична операция, защото: „те подкрепят сепаратистите и терористите“.
За киевските власти и менторите им от Вашингтон е пределно удобно да обвиняват за всички беди на Украйна Русия. Друга позиция е неприемлива за тях, защото означава да обвинят сами себе си за случващата се катастрофа. Не можем да очакваме да го направят, но създаваната от САЩ и Киев картина на случващото се в Украйна е все по-уродлива с всеки изминал ден. Това не може да продължава дълго, не може вечно да се лъжат хората. Журналистът от телевизия Russia Today Макс Кайзер коментира информационната война по следния начин:

„CNN успяха да построят нова „желязна завеса“ и зад тази „желязна завеса“ се оказаха 5% от населението на планетата, които даже не подозират колко силно се е променил светът за последните 15 години! Останалите 95% от населението на Земята живеят вече в постамериканския свят“.
Най-ясно това се вижда по отношение на санкциите, които се въвеждат срещу Русия или се очаква да бъдат въведени. Колкото човек повече се отдалечава от американския медиен потоп, толкова по-разумни неща започва да чува и чете. Например финландският министър на външните работи Ерки Туомиоя заяви през почивните дни, че ситуацията в Украйна вече е излязла извън контрол и поради това ползата от

въвеждането на санкции от страна на ЕС срещу Русия е безсмислена.  В Германия канцлерът Ангела Меркел се опитва да лавира между натиска на САЩ и националните интереси на ФРГ, но много отговорни експерти са пределно откровени: „Като призовават да бъдат въведени икономически санкции срещу Русия, САЩ преследват собствени цели в сферата на енергетиката, без да обръщат внимание, че тези ограничения ще нанесат вреда преди всичко на Източна Германия“. Това твърди експертът на Християндемократическия съюз по европейските работи Херман Винклер в интервю за списание „Super Illu“.  И добавя: „Ние трябва да престанем да бъдем слуги на американците“.
Винклер има смелостта да изрече най-голямата обществена тайна на Европа. Европейският съюз с лицето на Европейската комисия е слуга на Съединените американски щати. Тази комисия под диктовката на САЩ започна проекта „Източно партньорство“, ръководено от троянските коне на Америка в ЕС – Полша и Швеция. Този проект и по-точно неговият откровен провал е в основата на днешните беди. След като видяха, че не могат „с добро“ да откъснат Украйна от Русия в бой бяха пуснати фашистките банди на „Десния сектор“ и екстремистите от партия „Свобода“.

Същата тази партия, за която през 2012 г. Европарламентът прие резолюция, с която призова другите политически сили в Украйна да не сътрудничат с нея. Резултатът – ами вижте го сами – „Свобода“ е във властта. Да сте чули ЕП да е казал нещо по този въпрос? Сигурно чака разрешение от Вашингтон? Именно европейските политици бяха първите, които обгрижиха Майдана през декември, когато той беше мирен, но и през януари, когато фашистите на Дмитрий Ярош вече бяха в първите редици и подпалваха полицаите.

Именно европейски политици гарантираха с подписите си споразумението между Янукович и опозицията от 21 февруари. И какъв беше резултатът? Това правят слугите – вършат мръсната работа на господаря си, а когато всичко е готово, го оставят да излезе на сцената, за да обере лаврите. А сега се гънат като червеи между инстинкта за самосъхранение и натиска от Вашингтон. Жалка гледка.
Вижте например Франсоа Оланд – президента на Франция, който успя за две години да загуби целия капитал, с който дойде в Елисейския дворец. Социалист-войнолюбец-санкциолюбец. Въпреки очевидния абсурд да се провеждат избори в условията на фактическа гражданска война той повтаря като латерна – „изборите трябва да се проведат на цялата територия на Украйна, което предполага общо съгласие, за да бъдат резултатите от изборите общопризнати“.

Нищо от това, за което говори Оланд, не съществува – нито общото съгласие, нито възможността изборите да се проведат на цялата територия на страната. Но той го повтаря – тъпо и упорито. Защото това е последната сламка на т.нар. западни демокрации – ако изборите се провалят, изчезват и последните останки от легитимността на властта в Киев.
Събитията от последните дни в Украйна се трактуват от мнозина като откровени провокации срещу Русия с цел тя да вкара войски в съседната й страна, с цел защитата на мирното население в засегнатите области. Това би оправдало въвеждането на пълния комплекс икономически, финансови и търговски санкции срещу Москва, би вдъхнало нов живот на НАТО, и би тласнало ЕС окончателно в „задушаващата прегръдка“ на САЩ. Това е покана за война, но Русия мълчи. Мълчи вече дни наред и с всеки изминал час мълчанието става все по-оглушително, все по-тежко, все по-изнервящо за кукловодите на управниците в Киев.
Русия няма интерес да започва война с Украйна още по-малко пък по написан от други сценарий. Ние не знаем какво ще се случва оттук нататък. Никой не знае. Много анализатори сега редят сценарии, но всички те са пророци със задна дата. Най-добрият учител в случая може да ни бъде само история. Тя учи следното: Първо – ако един разпокъсан народ иска да се обедини, той ще го направи и няма да пита за цената. Второ – фашистките държави са недълготрайни, Третият райх просъществува 13 години и пет от тях във война. Това са потвърдените от историята правила. Ако се придържаме към тях, резултатът от украинската криза е предвидим. Само броят на човешките жертви е неизвестен.

Георги Георгиев

Източник: http://duma.bg