Позиция на Изпълнителното бюро на НС на Национално движение „Русофили“ за необходимостта от национална гражданска инициатива за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Руската федерация

 

Днес сме свидетели на безпрецедентно за последните десетилетия нарастване на геополитическото напрежение.

САЩ с подкрепата на техните съюзници – Великобритания и Франция, обстрелваха  с ракети обекти в Сирия, като с това демонстрираха пълно незачитане на международното право. САЩ виждат края на еднополюсния свят и това ги води до загуба на самоконтрол.

Кризата в Сирия заплашва да се превърне в горещ военен конфликт с непредсказуеми последици не само за региона, но и за света като цяло.

Като изразяваме своето огромно безпокойство от случващото се, ние, членовете на НД „Русофили“,  призоваваме българските политици към поведение, което защитава дипломатическото решение на конфликта. България трябва ясно да заяви, че никакво силово решение в Сирия не може да бъде трайно и в съзвучие с интересите на сирийския народ, на народите в Близкия изток, на всички народи по света.

За пореден път  НД „Русофили“ поставя въпроса за необходимостта от постепенно намаляване до пълно отпадане на напрежението между страните от Европейския съюз и Русия. И първа стъпка в тази посока трябва да бъде преразглеждането на  антируските санкции. НД „Русофили“ поставя този въпрос като патриотична организация, искрено загрижена за съдбата на България.

Отново заявяваме, че антируските санкции са несправедливи, контрапродуктивни и вредни не само и не толкова за Русия, колкото за нашата страна и за Европа като цяло. И че именно като член на Европейския съюз България трябва да бъде мост за сближаване и диалог между Съюза и Русия.

В позиция, приета от Общото събрание на НД „Русофили“ на 11.11.2017 г., заявихме, че отмяната на санкциите срещу Русия трябва да бъде първото и най-належащо действие на нашата страна в периода, в който тя председателства Съвета на Европейския съюз. Настояхме България да включи в приоритетите си инициатива за такова действие.

Санкциите срещу Русия отдавна не са просто икономическо действие и икономически проблем. Тези санкции са типична проява на двойни стандарти, на враждебно отношение към зараждащия се многополюсен свят, израз на неадекватно на реалностите самочувствие и неспособност да бъдат търсени работещи решения на сложни геополитически проблеми. Санкциите говорят за  дефицити в поведението на Европейския съюз, които се прикриват зад фасадата на лицемерно прокламирани ценности.

Убедени сме, че национална гражданска инициатива, която призовава българските политици да предприемат действия за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Руската федерация,  е в пълно съответствие с настроенията и желанията  на мнозинството от българските граждани.

 

Позицията е обсъдена на Национална среща на актива на НД „Русофили“, проведена  на 14 и 15 април 2018 г. в СОК „Камчия“, и приета от Изпълнителното бюро на 16 април.