Пожар изпепели библиотеката на Института за обществени науки в Москва

Пожар унищожи библиотеката на Института за обществени науки към Руската академия на науките в Москва, съобщи Lifenews.ru.

Огънят в сградата на Нахимовския проспект се е разгорял снощи, около 22 ч. местно време. В потушаването му са участвали 32 противопожарни екипа и служители на министерството на извънредни ситуации на РФ.

Пламъците са засегнали повече от 2 хил. кв. метра. Сайтът на организацията в момента е недостъпен, огънят е унищожил сървъра с цялата информация. Засега няма данни за пострадали. Унищожен е покривът и горните етажи на сградата. За щастие пожарникарите и служителите на министерството на извънредните работи са успели да спасят книжния архив. Част от древните ръкописи и уникални научни трудове са били повредени по време на гасенето, те са били залети с вода, но има специални технологии за сушене.

По думите на източник от полицията, на мястото на инцидента са открити следи от умишлен палеж. Същевременно служители на библиотеката разказали, че няколко пъти идвали представители на строителни фирми, които живо се интересували от парцела, върху който е разположена библиотеката. В момента се води разследване.

Библиотеката на института е създадена през 1918 г., като библиотека на Социалистическата академия на обществените науки, и съдържа около 14 милиона тома, сред които автореферати, дисертации и микрофилми, а също и редки издания от XVI до началото на XX век, документи на руски, древни и съвременни европейски и източни езици.