Подаръци за Путин: какво подариха на президента на Русия

Песен от президента на ИндонезияСвоя 61-и рожден ден през 2013 г. Путин посреща на срещата на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) на индонезийския остров Бали. Тогава организаторите на срещата решават да поздравят президента на Русия, при това на високо ниво – президентът на Индонезия Сусило Бамбанг Юдойоно лично грабва китарата, за да си акомпанира, и изпълнява вечния хит на всички времена „Happy Birthday To You“. Останалите лидери на АТИС, включително и председателят на КНР Си Дзинпин и президентът на Южна Корея Пак Кин Хе, тананикат и ръкопляскат.

Путин благодари на Юдойоно на индонезийски език, отбелязвайки, че президентът на Индонезия е „изпълнил прекрасно“ песента. Според Путин този рожден ден на Бали е отбелязан скромно – изпил чаша водка с китайски партньори късно вечерта.

7 октомври, 2013 г. Руският президент Владимир Путин на прием, с домакин президента на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно, в чест на държавните глави от страните-членки по време на среща на АПЕК, проведена в Бали. Снимка: Михаил Климентиев / РИА "Новости"7 октомври, 2013 г. Руският президент Владимир Путин на прием, с домакин президента на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно, в чест на държавните глави от страните-членки по време на среща на АПЕК, проведена в Бали. Снимка: Михаил Климентиев / РИА „Новости“

Часовник от Меркел

През 2013 г., на откриването на изложбата на промишлените иновации в немския град Хановър, канцлерът на Германия Ангела Меркел връчва на Путин часовник с кукувица и изображение на гербовия немски орел. Впрочем новият часовник не попречи на руския лидер да закъснее с четири часа за срещата си с Меркел година по-късно.

Според разказа на личния познат на Путин и шеф на Сбербанк Герман Греф причината за закъснението не е неуважение от страна на Путин, а стремеж да изслуша до края всеки събеседник, дори това да забави графика на срещите му.

Меч от краля на Бахрейн

Крал Хамад бин Иса ал Халифа от Бахрейн подарява на президента на Русия Владимир Путин сабя по време на среща в резиденция "Бочаров Ручей". Снимка: Михаил Клименьиев / ТАССКрал Хамад бин Иса ал Халифа от Бахрейн подарява на президента на Русия Владимир Путин сабя по време на среща в резиденция „Бочаров Ручей“. Снимка: Михаил Клименьиев / ТАСС

В Бахрейн, малка островна държава в Персийския залив, както и във всички държави от Близкия Изток, знаят смисъла на статусните подаръци. Затова когато кралят на Бахрейн Хамад ибн Иса Ал Халифа пристига на работна визита в Москва през февруари 2016 г., със себе си той носи специален подарък за Путин – меч от дамаска стомана с дръжка и ножница от скъпоценни метали, носещ гръмкото име „Меч на победата“.

Кралят връчва меча на Путин по време на лична среща и президентът на Русия не му остава длъжен. Подарява на краля на Бахрейн жребеца Хаджибек от ахалтекинска порода. Острие в замяна на кон – такива подаръци влиятелните хора си обменят още през Средновековието.

Животни отвсякъдеНа самия Путин също са му подарявали коне, кучета и дори тигър. Коне му даряват губернатори и президенти от средноазиатските републики (Киргизия и Туркменистан), а веднъж кралят на Йордания Абдула II, като проява на своята щедрост, дарява на Путин кон от най-малката порода в света – през 2005 г. на хиподрума в Казан му подрява кон от породата фалабела, чийто ръст е само 57 см. Животното е кръстено Вадик.

Президентът Владимир Путин с мини кон на име Вадик, който му е подарен в Казан, и италианският министър-председател Силвио Берлускони (на заден план), по време на разходка в президентската резиденция "Бочаров Ручей". Снимка: Владимир Родионов / РИА "Новости"Президентът Владимир Путин с мини кон на име Вадик, който му е подарен в Казан, и италианският министър-председател Силвио Берлускони (на заден план), по време на разходка в президентската резиденция „Бочаров Ручей“. Снимка: Владимир Родионов / РИА „Новости“

Своето първо куче, лабрадора Кони, Путин получава през 2000 г. от Сергей Шойгу (тогава министър на извънредните ситуации). Точно то изплаши Ангела Меркел по време на срещата им през 2007 година. През 2010 г. кученцето Бафи е подарено от премиера на България Бойко Борисов, а през 2011 г. още едно куче изпраща губернаторът на японската префектура Акита – в знак на благодарност за помощта, която получава от Русия при ликвидирането на последиците от трагедията във Фукушима. В отговор на жеста Путин изпраща в Япония сибирска котка, която губернаторът кръщава Свят.

Президентът Владимир Путин и кучетата му българската овчарка Бъфи и Юме, порода акита ину, на разходка в Московски регион. Снимка: Алексей Дружинин / РИА "Новости"Президентът Владимир Путин и кучетата му българската овчарка Бъфи и Юме, порода акита ину, на разходка в Московски регион. Снимка: Алексей Дружинин / РИА „Новости“

През 2008 г., когато Владимир Путин е на поста министър-председател, получава за рождения си ден усурийски тигър. Путин признава, че това е най-оригиналният подарък, който е получавал някога.

Владимир Путин представя пред журналисти тигърчето, което е получил за рождения си ден. 2,5-месечната сибирска тигрица се премести от резиденцията Ново Огарьово в зоологическата градина. Снимка: Алексей Николски / РИА "Новости"Владимир Путин представя пред журналисти тигърчето, което е получил за рождения си ден. 2,5-месечната сибирска тигрица се премести от резиденцията Ново Огарьово в зоологическата градина. Снимка: Алексей Николски / РИА „Новости“

А виж, мечка още никой не му е подарявал. Възможно е причината да се крие в това, че неговият предшественик Борис Елцин не е възторжен от подобен подарък. Владимир Шевченко, шеф на кремълския протокол при Елцин, си спомня, че първият руски президент веднъж попитал: „Какво, оглупяхте ли?“, когато узнал, че в Кремъл, вързан с верига, стои подареният мечок.

„Ключ към мирното небе“

Владимир Путин на посещение в завода в Нижни Новгород по повод 70-годишнината от Великата Победа. Вляво: генералният директор на "Алмаз-Антей" Ян Новиков. Снимка: Михаил Климентиев / РИА "Новости"Владимир Путин на посещение в завода в Нижни Новгород по повод 70-годишнината от Великата Победа. Вляво: генералният директор на „Алмаз-Антей“ Ян Новиков. Снимка: Михаил Климентиев / РИА „Новости“

През март 2016 г. Путин пристига на инспекция в новия оръжеен завод в Нижни Новгород, който произвежда компоненти за зенитни ракетни системи (С-400, планиран е пуск и на С-500 и т.н.). Там му подаряват копие на механизъм за пуск на радиолокационна станция „Небо-М“, за откриване на чуждестранни въздухоплавателни средства.

„Това е ключ към мирното небе“, казва генералният директор на концерна „Алмаз-Антей“ Ян Новиков (заводът е част от неговата структура) при връчването на подаръка. „От мирното небе ключ има само Господ“, сурово отговаря президентът. „А този ще се пригоди“.

Източник: Руски дневник