Повечето японци са за гъвкави преговори с Русия за Курилите

Близо 60 на сто от анкетираните японци смятат, че Токио трябва да коригира официалната си позиция за южните Курилски острови и да подходи към въпроса по-гъвкаво, показват резултати от общонационално телефонно допитване, проведено на 5 и 6 ноември от в. „Майнити“.
Едва 25% от анкетираните подкрепят официалната позиция на японското правителство, което изразява готовност да подпише мирен договор с Русия само след като бъде признат суверенитетът на Токио върху всички южни Курили – Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи. Същевременно 57% от запитаните са на мнение, че трябва „да се подходи гъвкаво към проблема, без да се настоява и за четирите острова”. Само 9 на сто от японците нямат никакъв интерес към въпроса.
Напоследък във водещи японски медии се появяват информации за това, че в Токио са готови да преразгледат преговорната си позиция. Правителството проучва различни компромисни варианти, включително подписване на мирен договор, след като бъдат върнати част от островите и при създаването на зона за съвместно управление за останалите. Кабинетът на премиера Шиндзо Абе дори обмисля дали да изключи от обсега на военния договор със САЩ тези територии, ако те бъдат върнати на Япония, предаде агенция Киодо. Токио обаче опровергава подобни съобщения и твърди, че позицията му остава непроменена.
Председателката на руския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко по време на посещението си в Япония на 1 ноември заяви, че „суверенитетът на Русия над Курилските острови е безспорен и не може да бъде поставян под въпрос“. Матвиенко изтъкна, че „не се водят никакви преговори за предаване на два или на всичките острови, защото няма основания за това”.
Припомняме, че след края на Втората световна война всички Курилски острови влизат в състава на СССР, но Япония има претенции към най-южните от тях. Токио се позовава на двустранен договор за търговия и за границите от 1855 година. През 1956 година е подписана съветско-японска Съвместна декларация за край на състоянието на война между двете страни, но мирен договор така и не е сключен. В документа, ратифициран от парламентите на СССР и Япония, не е вписана граничната линия в района на южните части на Курилските острови. В него се казва, че като знак на добра воля след подписването на мирен договор СССР е готов да предаде на Япония Шикотан и Хабомаи, които са 7% от зоната, за която Токио претендира.
През декември се очаква посещение на руския президент Владимир Путин в Япония.

Източник: Дума