Победната битка за Плевен е огромна крачка към българската независимост

Победната битка за Плевен е огромна крачка към българската независимост

Публикувано от:

По повод отбелязването на 140 години от Плевенската епопея, парламентарната група на БСП Лява България в Народното събрание излезе с деклация в знак на почит към подвига на загиналите воини за свободата пречупили съпротивата на Осман паша и на цялата Османска империя.

“ДЕКЛАРАЦИЯ
на Парламентарната група „БСП за България“
по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен

В българската история има дати и места, които са знаменателен символ на национални възходи и победи. Събития, които ни дават повод за гордост, достойнство и оптимизъм.
10 декември 1877 г. и Плевенската епопея са едни от тези величави моменти в драматичната българска история, изпълнени с героизъм и всеотдайна саможертва в името на свободното развитие на българския род и държава.

Преди 140 години на Плевен е отредена съдбата да стане място на най-тежките и продължителни сражения от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Пет месеца тези кървави събития приковават вниманието на цялата европейска общественост. Битката за освобождението на града е най-важната военна операция, която предопределя изхода на войната. Край Плевен подвигът на хилядите руснаци, румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци и молдовци пречупват съпротивата не само на Осман паша, но и на цялата Османска империя. Победата на 10 декември 1877 година открива пътя към София, пътя към Сан Стефано, пътя към възраждането на българската държава след пет века османска власт.

Като наследници на тези велики мъже, дали живота си за нашата свобода, всички ние имаме дълга и отговорността да пазим спомена за делото им и да съхраним 10 декември 1877 г. завинаги в националната ни памет. Победната битка за Плевен е огромна крачка към българската независимост.

Плевенската епопея и всички останали героични битки по време на войната безспорно и завинаги остават не само в историята ни, но и в съкровищницата на българския епос, литература и съзнание, а оттам – и в усещането ни за духовна близост и общност с Русия и народите, спомогнали за българската свобода.

140-та годишнина от славната Плевенска епопея ни дава възможност отново да отдадем дължимата почит и благодарност на хилядите, загинали в Освободителната война, която сама по себе си е велик исторически акт, вследствие на който на картата на Европа се появява четвърта славянска държава: нова България – свободна и независима, преживяла много страдания векове наред.

Ние от “БСП за България” поднасяме нашето най-искрено уважение и дълбок поклон пред героичния подвиг на воините и жертвите в Плевенската епопея. Тя е урок по родолюбие, който ни учи свято да помним и тачим светлите завети на нашите предци, които всеотдайно, с кръвта си платиха, за да я има България.

Слава на всички, отдали живота си за Плевен и за свободата на Родината ни!
Поклон пред вечната памет на героите!”

Източник:

https://dariknews.bg/regioni/pleven/bsp-liava-bylgariia-pobednata-bitka-za-pleven-e-ogromna-krachka-kym-bylgarskata-nezavisimost-2066058